Linkovi

Festival japanske trešnje - simbol proleća u Vašingtonu


Prolećna tradicija u Vašingtonu – pre nego što se pojavi lišće na drveću, procveta čuvena japanska trešnja. Međutim cvetovi su jedve preživeli ove godine. Mnogi pupoljci su se zamrzli zbog neobično niskih temperatura, ali više od polovine je ipak preživelo, te su se nežni cvetovi pojavili ranije ove nedelje – a sa njima i turisti.

Japanske trešnje u Vašingtonu uvek oduzimaju dah. Iako cvetovi ovaj put nisu bili toliko gusti kao prethodnih godina, posetioci iz svih krajeva sveta ipak su uživali.

Gužva je bila znatno manja ovde godine, možda i zbog toga što se pročulo da neki pupoljci neće procvetati. Ali Meri Springberg iz Čikaga ostala je bez reči kada je prvi put u životu ugledala belo-roze latice.

“Uopšte nisam razočarana. Apsolutno je prelepo. Sigurno ima više roze boje nego što sam čula, ali prekrasno je”.

Otkada su trešnje posađene pre više od stotinu godina, turisti dolaze da ih vide u proleće. Tih tri hiljade stabala su prijateljski poklon Japana Sjedinjenim Državama. Oko 1.700 nalazi se oko veštačkog jezera, najpopularnijeg mesta tokom prolećnog festivala.

Kineskinja, Šaodan Hou, koja živi u Japanu, kaže da postoji nešto magično u pogledu na divlje trešnje oko Vašingtonskog obeliska i Džeferesonovog spomenika.

“To je novi pogled i izgleda. Kao npr. tamo gde je obelisk, tako je lepo. Osećate se dobrodošli u Vašington”.

Kamena skulptura napravljena pre više od 350 godina takođe je poklon Japana. Ona se nalazi među starim, kvrgavim stablima, koja uprkos svojim godinama, rađaju najraskošnije lattice. Ana Hujen iz Nemačke uživa fotografišući ih.

“Jedva čekam da ih pokažem mojim najboljim prijateljima i porodici. Mislim da će im se mnogo dopasti”.

Cvetanje traje samo nedelju dana, jer kada jaki vetrovi ili kiša pogode osetljive cvetove, oni opadnu čime se predstava završava - do iduće godine.

XS
SM
MD
LG