Linkovi

Pravni ekspert: FBI prekršio zakon


Direktor FBI Džejms Komi (arhivski snimak)
Direktor FBI Džejms Komi (arhivski snimak)

Kao da već nije bilo dovoljno napetosti, američki predsednički izbori naišli su na su na novu kontroverzu samo nedelju dana pre glasanja – kada je ponovo izronio problem Hilari Klinton sa imejlovima. Demokratska kandidatkinja koristila je privatni server da razmenjuje zvanične poruke dok je bila na položaju državne sekretarke.

Direktor Federalnog istražnog biroa, koji je pre samo nekoliko meseci rekao da u istrazi njenih imejlova nisu nadjeni dokazi da je prekršen zakon, u petak je izjavio da će to pitanje biti ponovo istraženo. Javno saopštenje te vrste neposredno pre izbora je neoubičajen potez. Demokrate pa čak i neki republikanci, smatraju da je saopštenje FBI-a u petak bilo nelegalno jer bi moglo da utiče na stav birača. Glas Amerike je razgovarao sa profesorom prava Ričardom Pejnterom koji je bio pravni savetnik Bele kuće za etička pitanja za vreme administracije Džordža W. Buša.

Direktor FBI-a Džejms Komi obavestio je pismom Kongres da njegova agencija pregleda imejlove koji su pronadjeni na kompjuteru Hume Abedin, saradnice Hilari Klinton, čiji je muž, od kojeg se razvodi, pod istragom zbog mogućeg seksualnog krivičnog dela. Pravni ekspert Ričard Pejnter smatra da Komijevo pismo predstavlja kršenje Hečovog zakona, kojim se vladinim zvaničnicima zabranjuje da koriste svoj položaj da bi uticali na izbore.

“Ako je obećao da će u ovom slučaju napraviti izuzetak, obećao da će Kongresu dostavljati sveže informacije o svemu što zna o sekretarki Klinton, onda je dao obećanje koje nije dozvoljeno po Hečovom zakonu. Medjutim, povrh toga, on nije imao nikakve dodatne informacije o seketarki Klinton. Reč je o leptop kompjuteru žene koja je radila za sekretarku Klinton u Stejt Departmentu, čiji je muž – uskoro bivši muž – pod istragom zbog slanja seksualnih poruka jednoj maloletnici.”

Pejnter kaže za Glas Amerrike da je istraga po svemu sudeći deo napora republikanskih zakonodavaca da se ukalja ugled Hilari Klinton.

"Ovo su izbori na kojima se oni sami kandiduju za položaj zajedno sa veoma slabim, veoma kontroverznim predsedničkim kandidatom. I ja sam republikanac. I mene takodje brinu ovi izbori sa perspective Republikanske stranke ali to ne opravdava članove Predstavničkog doma u nastojanju da koriste FBI da bi napali svoje političke protivnike.”

Pejnter ističe da bi, u slučaju da je tako nešto dozvoljeno, demokrate u Kongresu mogle da zahtevaju informacije o svakoj mogućoj vezi republikanskog kandidata Donalda Trampa sa ruskim hakerima, i to objavljuju na društvenim medijima.

Bela kuća je u ponedeljak saopštila da FBI i Sekretarijat pravosudja imaju široka ovlašćenja da sprovode istrage ali da nije uobičajeno da se o istragama koje su u toku raspravlja u javnosti.

"Sa stanovišta predsednika, važno je da ta ovlašćenja budu praćena pridržavanjem dugogodišnje tradicije, prakse i normi koje ograničavaju javnu diskusiju o činjenicama koje se prikupljaju tokom istrage.”

Još nije jasno da li će potez FBI uticati na ishod izbora 8. novembra ali je Trampu i njegovim pristalicama pružio novu nadu u pobedu.

XS
SM
MD
LG