Linkovi

Kriminalci "peru" milijarde kroz sportsko kladjenje


Sportska kladionica u Harareu, u Zimbabveu.
Sportska kladionica u Harareu, u Zimbabveu.

Ukoliko se uzmu u obzir ilegalno tržište, sivu zonu koja nije dovoljno regulisana i potpuno legalno tržište, na sportsko klađenje danas se godišnje troši blizu hiljadu milijardi dolara, kažu stručnjaci.

Klađenje na sportske događaje je globalna pojava. Međutim, jedan novi izveštaj o obimu i uticaju sportskog klađenja takođe sagledava koliko su kriminalni elementi ukorenjeni u njega i koliko koriste sport za pranje novca i druge ilegalne aktivnosti.

Rio de Žaneiro, Brazil. Događaj koji su fudbalski navijači širom sveta čekali poslednje tri godine, počinje 12. juna. Naravno, radi se o Svetskom kupu, 32 tima boriće se za titulu, o kojoj će se odlučivati 13. jula.

Navijači ne navijaju samo za svoje omiljene reprezentacije, mnogi sa nestrpljenjem očekuju klađenje na utakmice. A Svetski kup nije jedno što ih interesuje u tom smislu – na globalnom nivou zavladala je pomama za klađenjem, bilo da je reč o fudbalu, kriketu, tenisu, auto-moto sportovima... svim vrstama takmičenja.

Nedavno objavljeni izveštaj Međunarodnog centra za bezbednost sporta (ICSS) iz Katara i pariskog univerziteta Sorbona procenjuje obim klađenja na globalnom nivou. Putem Skajpa za Glas Amerike je govorio direktor za sportski integritet pri pomenutom centru Kris Iton.

“Ukoliko uzmemo u obzir ilegalno tržište, sivu zonu koja nije dovoljno regulisana i potpuno legalno tržište, na sportsko klađenje danas se godišnje troši blizu hiljadu milijardi dolara”.

Analitičari kažu da je milijarda dolara uložena na samo jednu utakmicu pre četiri godine – finale Svetskog kupa u Južnoj Africi.

U ovom novom izveštaju takođe se navodi da širom sveta sportsko klađenje koriste i sindikati organizovanog kriminala i da na taj način „operu“ oko 140 milijardi dolara godišnje. Istovremeno, navodi se u izveštaju, oko 30 odsto svog klađenja obavlja se preko interneta.

Prema izveštaju ICSS-a i Sorbone, 53 odsto ilegalnog klađenja dešava se u Aziji. A kako izgleda, kladioničari koji operišu van zakona, vrlo često su povezani sa legalnim biznisima, tvrdi analitičar klađenja na Univerzitetu Salford u Birmingemu Dejvid Forest, takođe preko Skajpa.

“Te 'sitne ribe' po pravilu primaju uloge, ali ih vrlo brzo prosleđuju 'velikim igračima', kako ne bi sami podnosili rizik. Na vrhu te lestvice nalaze se legalne kladioničarske kuće, registrovane na Filipinima – pet najvećih na svetu”.

Oni koji se bave ilegalnim klađenjem preuzeli su određene prakse „izbegavanja rizika“ sa Volstrita, gde oni koji trguju hedž fondovima zauzimaju pozicije na obe strane – i za i protiv određenih deonica ili hartija od vrednosti, kako bi osigurali da u svakom slučaju ne budu na gubitku. Analitičar klađenja Univerziteta Južna Florida Ričard Borgezi takođe je govorio preko Skajpa:

“Ilegalni kladioničari će prihvatiti opklade, a ako se nađu u negativnoj poziciji, svoj rizik će nadomestiti kladeći se na druge timove na legalnom tržištu za klađenje”.

U izveštaju ICSS-a i Sorbone navodi se da industrija sportskog klađenja mora da razvije sisteme međunarodnog prijavljivanja i odgovornosti, poput onih koji su poslednjih decenija uspostavljeni na globalnim finansijskim tržištima. Još jednom, Kris Iton:

“Potrebna nam je neka vrsta modela za saradnju, koji će funkcionisati i za one koji se klade i za one koji primaju opklade, kako bismo videli tačno ko kakve transakcije obavlja i kako, i da primetimo anomalije”.

U sportu, imamo pobednike i poražene. Bez obzira na ishod utakmice, uvek postoji novac – veliki novac – koji će završiti u nečijem džepu.
XS
SM
MD
LG