Linkovi

Potraga za malezijskim avionom


Indonežanska Agencija za spasilačke operacije pretražuje vode nadomak ostrva Sumatra.
Indonežanska Agencija za spasilačke operacije pretražuje vode nadomak ostrva Sumatra.

Ministar saobraćaja Malezije Hišamudin Husein izjavio je da je u potragu uključeno 12 zemalja, čiji avioni i brodovi sada pretražuju vodenu površinu od 90 hiljada kvadratnih kilometara.

Malezijske vlasti ponovo su proširile površinu koju pretražuju u potrazi za Boingom 777 kompanije "Malezija erlajns" na letu broj 370, koji je u subotu, rano ujutro nestao sa radara. U avionu se nalazilo 239 putnika i članova posade, a sada se, kako je saopšteno, već radi samo o potrazi za olupinom, jer je sve manje nade da ima preživelih.

Ministar saobraćaja Malezije Hišamudin Husein izjavio je da je u potragu uključeno 12 zemalja, čiji avioni I brodovi sada pretražuju vodenu površinu od 90 hiljada kvadratnih kilometara. Današnji, peti dan portage fokusiran je - kako je rekao - na Malajski prolaz i Južnokinesko more, ali je traganje prošireno i na vode severozapadno odatle, sve do Andamanskih i Nikobarskih ostrva. Ministar Husein je odbacio sve češće kritike nekih stranih eksperata da je potraga konfuzna, zbog kontradiktornih informacija malezijskih zvaničnika o tome koje su mere preduzete u pronalaženju aviona.

On je napomenuo da su sve informacije koje je zabeležio njihov vojni radar predate američkim stručnjacima za bezbednost avio-saobraćaja, u pokušaju da se ustanovi da li je avion na letu 370 stigao do Malajskog prolaza, morauza koji se nalazi stotine kilometara zapadno od tačke na kojoj je radar civilnog vazduhoplovstva poslednji put registrovao položaj letelice.
XS
SM
MD
LG