Linkovi

Postignut sporazum sa MMF-om


Regionalni predstavnik Medjunarodnog monetarnog fonda za Centralnu i Istočnu Evropu Mark Alen i državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić.
Regionalni predstavnik Medjunarodnog monetarnog fonda za Centralnu i Istočnu Evropu Mark Alen i državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić.

Regionalni predstavnik MMF-a za Centralnu i Istočnu Evropu Mark Alen izjavio je danas da će sledeća godina u evrozoni biti teška i Fond je već korigovao prognozu rasta naniže i upozorio da se mora naći način da se Srbija prilagodi u slučaju još gore situacije.

Međunarodni monetarni fond i Vlada Srbije postigli su sporazum o prvoj reviziji aranžmana iz predostrožnosti koji predviđa da ciljani deficit budžeta u 2012. godini bude 4,25 procenata bruto domaćeg proizvoda. Regionalni predstavnik MMF-a za Centralnu i Istočnu Evropu Mark Alen, koji je inače predvodio misiju u proteklim pregovorima izrazio je zadovoljstvo postignutim sporazumom i rekao da očekuje da će srpska vlada uspeti da ostvari predviđeni budžetski deficit.

Alen je rekao da nivo javnog duga treba da ostane ispod 45 odsto vrednosti BDP-a i dodao da očekuje da će Vlada Srbije preduzeti korake da se dug smanji:

"Mi smo uvereni da inflacija pada i da će do kraja prvog kvartala sledeće godine već biti u granicama cilja Narodne banke Srbije. Što se tiče deficita računa tekućeg pla-ćanja i platnog bilansa mi vidimo da će oni iznositi ove godine 7,5 odsto BDP-a, a iduće godine nešto više."

Po rečima državnog sekretara u Ministarstvu finansija Dušana Nikezića ciljani deficit je ispod zakonskog nivoa, što predstavlja prvu značajnu meru štednje. U 2011-toj se očekuje dvoprocentni rast BDP-a, dok će privredna ekspanzija u narednoj godini zbog pada privredne aktivnosti u evrozoni, biti niža - 1,5 odsto:

"Budžetski okvir za 2012. godinu predviđa i zakonom predviđenu indeksaciju plata i penzija u aprilu i oktobru mesecu, kao i nastavak ulaganja u infrastrukturu i podsticaje za razvoj poljoprivrede i privredne aktivnosti", ističe Nikezić.

On je najavio da će Vlada usvojiti predlog budžeta za 2012. godinu do početka decembra i da će Skupštini biti dostavljen na usvajanje sredinom decembra, a kao razlog kašnjenja je to što se čekao dogovor sa MMF-om. Kako je rekao Nikezić budžetske uštede u 2012. godini biće postignute smanjenjem troškova za robe i usluge, dok se veći prihodi očekuju po osnovu uplata dividendi preduzeća u vlasništvu države.

XS
SM
MD
LG