Linkovi

Zaglavljeni brod čeka helikopter


Naučnici pripremaju površinu za sletanje helikoptera pored nasukanog broda MV Akademik Šokalskij
Naučnici pripremaju površinu za sletanje helikoptera pored nasukanog broda MV Akademik Šokalskij

Porpalo nekoliko pokušaja da se do nasukanog broda na Južnom polu stigne vodenim putem, tako da će evakuacija biti obavljena kada se poprave vremenski uslovi...

Posada ruskog istraživačkog broda, koji je zaglavljen u ledu u udaljenoj oblasti Južnog pola, moraće da bude spasena helikopterom, pošto je nekoliko pokušaja da se do nasukanog broda stigne vodenim putem - propalo.

Na brodu MV Akademik Šokalskij, koji je zaglavljen u ledu u blizini Južnog pola još od 24. decembra, nalaze se ukupno 74 osobe - među njima naučnici, turisti i posada.

Ledolomci iz Francuske, Kine i Australije nisu uspeli da stignu to njega, a poslednji je odustao autralijski brod Aurora Australis, koja se vratila kući zbog jakog vetra i snega.

Australijski i ruski zvaničnici kažu da će kada se vreme poboljša helikopter, koji se nalazi na kineskom ledolomcu "Snežni zmaj" pokušati da evakuiše sve sa ruskog broda u grupa od 12 ljudi.

Putnici pokušavaju da ostanu u dobrom raspoloženju i spremaju se za proslavu Nove godine na brodu, kome ne preti opasnost da potone, a ima i dovoljno hrane i zaliha za nekoliko nedelja.
XS
SM
MD
LG