Linkovi

Porodiljsko u SAD - napredak na nivou država


Kim Tarner je sa ćerkom Adelaid učestvovala na mitingu na kojem je traženo plaćeno porodično odsustvo u San Francisku.
Kim Tarner je sa ćerkom Adelaid učestvovala na mitingu na kojem je traženo plaćeno porodično odsustvo u San Francisku.

Dok u SAD ni na vidiku nije federalni zakon koji bi nalagao obavezno plaćeno porodiljsko odsustvo, neke države, medju kojima je Njujork, su se same pozabavile tim pitanjem.

Dok su SAD jedina razvijena zemlja na svetu koja ne nudi plaćeno porodiljsko odsustvo novim majkama, oba kandidata koja se trenutno bore za demokratsku predsedničku nominaciju zalažu se za nacionalni standard od 12 nedelja plaćenog porodičnog odsustva. To, medjutim, nije novi predlog. Predsednik Barak Obama je pozvao na plaćeno porodijljsko odsustvo u svom govoru o stanju nacije 2015, ali su mu se hitro suprotstavili neki republikanci u Kongresu. Pa opet, ostvaren je odredjeni napredak na nivou pojedinačnih država. Njujork je jedna od tri država koja ne čeka na federalni zakon o porodiljskom odsustvu.

U Sjedinjenim Državama, nije neobično da majka posle porodjaja da otkaz na poslu. Sem ima samo devet meseci a njegova majka Lora je strepela od same pomisli da se vrati na posao.

"Mogla sam da provedem samo šest nedelja sa njim a to jednostavno nije dovoljno. Trebalo je da nadjemo nekoga da ga čuva ali je cena jaslica i obdaništa u Vašingtonu veoma visoka. Ne bih zaradjivala dovoljno da pokrijem račun za obdanište.”

Dok u SAD ni na vidiku nije federalni zakon koji bi nalagao obavezno plaćeno porodiljsko odsustvo, neke države su se same pozabavile tim pitanjem. Novi zakon u Njujorku garantuje ženama 12 nedelja plaćenog porodiljskog odsustva. Nju Džersi plaća ženama 67% redovne plate tokom šest nedelja odsustva. Kalifornija pokriva 55% tokom šest nedelja a Rod Ajlend pokriva četiri nedelje.

Ako živite u te četiri države, pokriveni ste i kvalifikujete se za plaćeno odsustvo, ali ako živite u ostatku SAD, sve zavisi od toga da li vaš poslodavac dobrovoljno nudi te beneficije, jer nemamo nikakve nacionalne programe koji bi omogućili nadoknadu plata tokom odsustva.

Demokratski predsednički kandidati Hilari Klinton i Berni Sanders zalažu se za nacionalni program koji bi garantovao porodiljama 12 nedelja plaćenog odsustva. To je napredak u odnosu na Zakon o porodiljskom odsustvu i bolovanju iz 1993. koji vladinim radnicima ili zaposlenima u privatnom sektoru, u kompanijama sa više od 50 radnika, garantuje da će moći da se vrate na posao posle odsustva, koje im medjutim nije plaćeno. Kritičari kažu da se taj zakon odnosi samo na 60% novih majki budući da se samo 60% radnika kvalifikuje po tim osnovama, a mnoge nove mame ne mogu da priušte da uzmu slobodne neplaćene dane.

"SAD još nisu uhvatile korak sa činjenicom da većina žena danas radi. Naši zakoni o radu … većina je usvojena pre mnogo godina kada su porodice izgledale sasvim drugačije. Danas većina žena radi, većina majki radi, pa čak i većina majki sa sasvim malom decom je deo plaćene radne snage”, navodi Sara Džejn Glin iz Centra za američki napredak.

Pa ipak, neke kompanije pružaju ne samo plaćeno porodiljsko, već i plaćeno odustvo za očeve. Džo, koji je nedavno postao otac, oduševljen je što ima šest nedelja plaćenog odsustva.

"Mislim da je na poslodavcima odluka da li će nas platiti ili ne, ali najbolji poslodavci danas to rade. To je dobro za zaposlene, što znači da je dobro i za kompaniju.”

Protivnici zakona o plaćenom porodičnom odsustvu, pak, smatraju da je loš za biznis zato što suviše košta.

"Male kompanije ne mogu da priušte takav teret. Takodje, male kompanije ne mogu da priušte povećanje poreza”.

Medjutim, pristalice ove ideje kažu da je cena plaćenog porodiljskog odsustva veoma mala u odnosu na korist za porodice.

“Biti kod kuće sa decom je verovatno najteži posao. Trebalo bi da dobiju punu platu, baš kao da idu na posao..” - kaže ovaj tata iz Vašingtona.

XS
SM
MD
LG