Linkovi

Sitilidis: Prilika za Porošenka


Sitilidis: Prvo treba utvrditi koji su ciljevi Vladimira Putina
Sitilidis: Prvo treba utvrditi koji su ciljevi Vladimira Putina

Politikolog i predsednik konsultantske firme „Trilogy Advisors“, Džon Sitilidis komentariše izglede novog ukrajinskog predsednika Petra Porošenka da poboljša odnose sa Rusijom i stabilizuje situaciju u zemlji.

Sitilidis: “Mislim da je moguće popraviti odnose izmedju Ukrajine i Rusije, ali prvo treba utvrditi koji su ciljevi ruskog predsednika Vladimira Putina. Ako on nastavi da podstiče nerede i nasilje u istočnom delu Ukrajine, sa ciljem da za taj deo zemlje dobije visok stepen autonomije i time permanentno destabilizuje Ukrajinu i onemogući joj da uspostavi odgovarajuće odnose sa EU i Zapadom, onda je to problem. S druge strane, novi ukrajinski predsednik Porošenko ima pragmatičan pristup i zagovara kompromis, podržava snažne veze sa EU, ali i poboljšanje odnosa sa Moskvom. Kremlj, medjutim, insistira na okončanju ukrajinskih vojnih operacija na istoku da bi politički dijalog bio uspešan, ali su te operacije u medjuvremenu intenzivirane.”

Glas Amerike: Da li će ruski predsednik Vladimir Putin nastaviti sa nastojanjima na federalizaciji Ukrajine?

Sitilidis: “To je svakako jedan od ciljeva Putina. Federalizacija je jedno od rešenja u svetlu ruskog političkog, ekonomskog i vojnog pritiska, ali sumnjam da je prihvatljiva za Kijev. Jasno je da su pobunjenici u istočnom delu zemlje povezani sa Rusijom i ruskom vojnom nomenklaturom. Istovremeno, u Rusiji se vodi kampanja protiv Ukrajine i njenog suverniteta i ističe se navodno težak položaj ruskog stanovništva. Ruski cilj je da Ukrajina bude što manje jedinstvena zemlja i da se od njenog istočnog dela stvori kvazi- pokrajina koja bi bila tesno povezana sa Rusijom, kao da je njen sastavni deo.”

Glas Amerike: Separatisti su održali referendum o nezavisnosti, ali Kijev preduzima sve oštrije mere protiv njinjih. Da li će to intenzivirati konflikt?

Sitilidis: “To je svakako moguće. Da bi se situacija smirila i spor rešio, potreban je dvostruki proces. Prvi je da Putin prestane da podstiče i pomaže separatiste. Taj spoljni problem će uzeti vremena i zahtevati snažno angažovanje Zapada, ali je ostvarljiv. Medjutim, drugi problem je unutrašnje prirode, odnosno da Kijev preduzme najenergičnije mere protiv korupcije, pošto je ona u potpunosti podrila to društvo i podelila ga na bogate oligarhe i preostale osiromašene slojeve. Korupcija je učinila politički sistem neefikasnim, a 50 odsto privredne aktivnosit svela na sektor sive ekonomije, od koje društvo, kao celina, nema značajnije koristi.”
XS
SM
MD
LG