Linkovi

Zvaničnica Poreske službe odbila da svedoči


Visoka zvaničnica američke Poreske službe Lois Lerner tokom pretresa u Kongresu
Visoka zvaničnica američke Poreske službe Lois Lerner tokom pretresa u Kongresu

Šefica kancelarije koja odlučuje o tome da li je određena organizacija ispunila uslove za izuzeće od plaćanja poreza pozvala se na Peti amandman.

Zvaničnica američke Poreske službe, Lois Lerner, koja se našla u središtu kontroverze u vezi sa detaljnim ispitivanjem konzervativnih organizacija, odbila je da na današnjem kongresnom pretresu odgovara na pitanja zakonodavaca. Njena odluka podstakla je žestoku raspravu u Kongresu.

Šefica kancelarije koja odlučuje o tome da li je određena organizacija ispunila uslove za izuzeće od plaćanja poreza, pozvala se danas na Peti amandman.

“Nisam uradila ništa pogrešno. Nisam prekršila ni jedan zakon. Moj advokat me je savjetovao da se pozovem na ustavno pravo da ne svjedočim.”

Lois Lerner je prva objavila detalje kontroverznog poteza Poreske službe, čiji su pojedini službenici koristili političke termine da bi izdvajali konzervativne organizacije koje su tražile da budu oslobođene od plaćanja poreza. Na današnjem kongresnom pretresu, ona je međutim odbila da odgovara na pitanja, što je izazvalo ogromno nezadovoljstvo među zakonodavcima.

“Davanjem uvodne izjave, odrekla se prava na Peti amandman i trebalo bi da odgovori na naša pitanja”, poručio je republikanski kongresmen Trej Gaudi.

Advokati su prvobitno zatražili da Lerner bude oslobođena od svjedočenja, ali joj je predsjedavajući Odbora za nadzor Predstavničkog doma Derel Ajsa uputio obavezujući poziv. Ajsa optužuje Lerner da je prošle godine obmanula zakonodavce zato što ih nije informisala da zna da su organizacije, čiji nazivi sadrže riječi “čajanka” ili “patriota”, bile podvrgavane detaljnijem ispitivanju.

“Kongres i američki narod su obmanuti.”

Na pretresu je danas svjedočio i Daglas Šulman, bivši direktor poreske službe, inače kandidat Bušove administracije, koji je priznao da je agencija pogrešno postupila. Šulman je međutim naglasio da politika nije imala veze sa spornim potezima.

Izdvajanje organizacija zbog njihovog naziva, po mom mišljenju, nije dopustivo.”

Republikanci smatraju da je riječ o većoj zavjeri i najavljuju da neće odustati od istrage dok se tačno ne utvrdi šta se dogodilo.

“Ovaj odbor neće obustaviti istragu dok ne budemo sigurni da je situacija u poreskoj službi sređena”, naglasio je Derel Ajsa.

Demokrate, koje takođe izražavaju nezadovoljstvo zbog postupaka službe, smatraju da Kongres mora biit oprezan kako ne bi ispolitizovao skandal.

“Moramo da osiguramo da politikanstvo ne podrije rad našeg odbora i integritet istrage”, naglasio je demokratski kongresmen Elajdža Kamings.

Zamjenik sekretara za finansije Nil Vulin je na istom pretresu saopštio da njegova agencija nije imala veze sa potezima poreske službe i da je podržao punu istragu cijelog slučaja. Pojedini zakonodavci u međuvremenu su zatražili imenovanje specijalnog tužioca ukoliko Kongres ubrzo ne dobije neophodne odgovore.
XS
SM
MD
LG