Linkovi

Voda se povlači, kiša nastavlja u Hjustonu


Gebi Avils nosi ćerku Odri kroz vodu ispred stana u Hjustonu, 26. maja 2015.
Gebi Avils nosi ćerku Odri kroz vodu ispred stana u Hjustonu, 26. maja 2015.

Brojni delovi Teksasa oporavljaju se od jedne od najgorih prirodnih katastrofa koje su pogodile tu državu na jugozapadu Sjedinjenih Država.

Jaka kiša u ponedeljak i utorak izazvala je izlivanje reka u istočnom i centralnom Teksasu, koje su odnosile kuće, dok je namanje 13 osoba poginulo. Poplavne vode se povlače polako u četvrtom po redu najvećem gradu u zemlji, a velika je verovatnoća da će biti još kiše u narednim danima.

Dok se voda polako povlači, gradske službe trude se da raščiste vozila koja su se zaglavila u nižim delovima, kao što je ovaj podvožnjak. Policija je već odvezla više od 700 vozila koja su napuštena tokom poplave. Saobraćaj je mnogo slabiji od normalnog sada u Hjustonu, dok mnogi stanovnici ostaju kod kuće i čekaju da se uslovi poboljšaju. Pit Henri vozio se biciklom oko poplavljenog grada kako bi video šta bi mogao da pronađe.

“Mnoge površine su poplavljene, duboko blato se zadržava, nove, uređene bašte su uništene - ne volim to da vidim.”

Voda posle kiše otiče u Bafalo Baju, rukavac koji okružuje centar grada i sliva se u obližnji zaliv. Ali jaka kiša koja je padala u ponedeljak i utorak izazvala je da se rukavac prepuni. Ovo je Bafalo Baju, a blato na zemlji pokazuje koliko je daleko voda otišla preko nasipa u ovaj park. Kejsi Adams gledala je kako voda raste, iz svog stana na višem spratu.

“Bili smo prilično iznenađeni kako se sve brzo dogodilo, ne toliko uplašeni zbog promena nivoa, bili smo prilično visoko, ali smo bili iznenađeni onim što događa.”

Gradonačelnica Hjustona, Anis Parker izjavila je da su u poplavama oštećene kuće u pojedinim delovima grada.

“Imamo hiljade kuća koje smo vizuelno proverili. Verujemo da bi moglo da bude oko 4 hiljade kuća koje su ozbiljno oštećene.”

Vlasnici pogođenih kuća dobijaju pomoć od volontera Crvenog krsta, kao što je Amit.

“Možemo da obezbedimo neke stvari da im pomognemo da pročiste vodu. Možemo da obezbedimo privremena skloništa, ako su im potrebna.”

To je bila najgora poplava ikada zabeležena u Hjustonu - čak ni uragan Ajk 2008. godine, nije ispustio toliko vode na grad. Ali, iako zvaničnici rade na raščišćavanju štete, oni su zabrinuti zbog vremenske prognoze koja predviđa još kiše u narednim danima.

XS
SM
MD
LG