Linkovi

Sukob Trampa i pape Franje


Papa Franja daje izjavu novinarima u avionu na putu iz Meksika ka Italiji, 18. februar 2016.
Papa Franja daje izjavu novinarima u avionu na putu iz Meksika ka Italiji, 18. februar 2016.

Republikanski predsednički pretenent Donald Tramp prvobitno je ljutito reagovao na papinu kritiku u vezi sa njegovom imigracionom politikom, ali je nakon toga ipak ublažio retoriku.

Predsednička predizborna kampanja u Sjedinjenim Državama već je prevazišla sva očekivanja i donela mnoga iznenađenja, a u četvrtak je došlo i do oštre razmene mišljenja o imigracionim pitanjima između republikanskog favorita Donalda Trampa i poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franje. Tramp je prvobitno ljutito reagovao na papinu kritiku, ali je nakon toga ipak ublažio retoriku.

Papa Franja je na putu iz Meksika, gde je proveo poslednjih nedelju dana u zvaničnoj poseti, otvoreno upitan šta misli o planovima republikanskog pretendenta na predsedničku nominaciju, Donalda Trampa za podizanje zida na američko-meksičkoj granici i deportaciju miliona neregistrovanih imigranata.

Papa Franja je odgovorio iskreno - "Osoba koja samo misli o izgradnji zidova, gde god oni bili, a ne o izgradnji mostova, nije hrišćanin".

Tokom predizbornog skupa u četvrtak uveče u Južnoj Karolini, Tramp je rekao da je papin komentar možda bio naduvan u medijima.

"Zapravo mi se ne dopada da se svađam sa papom. Mislim da ovo nije svađa. Mislim da je on rekao nešto mnogo blaže nego što su to mediji preneli. Mislim da je čuo samo jednu stranu priče, verovano od meksičkih vlasti. On nije video koliki pritisak trpimo zbog te granice u smislu ilegalne imigracije i ogromne količine droge koja se krijumčari preko granice", istakao je Tramp.

Neki od Trampovih rivala izrazili su podršku papi, drugi su odbili da se mešaju rekavši da je to stvar između njih dvojice, ali većina se složila da je najvažnija bezbednost na američko-meksičkoj granici.

XS
SM
MD
LG