Linkovi

Papa održao misu u Filadelfiji


Papa u Filadelfiji pred misu blagoslovi decu prisutnih gradjana. 27. septembar, 2015.
Papa u Filadelfiji pred misu blagoslovi decu prisutnih gradjana. 27. septembar, 2015.

Papa, je danas u 4 popodne po lokalnom vremenu, tokom finalnog, petog dana posete SAD pred ogromnim brojem sledbenika održao misu na otvorenom u centru Filadelfije na bulevaru Bendžamina Frenklina, istom mestu gde su mu se sinoć pridružile hiljade gradjana tokom takozvanog Porodičnog festivala.

Na putu ka mestu održavanja mise, uz visoke mere bezbednosti na bulevaru Bendžamina Frenklina koji gradjani Filadelfije vole da porede sa pariskim Šanzelizeom, papa je zastajao kako bi poljubio bebe koje su mu prinosili i mahao okupljenima koji su ga pozdravljali sa oduševljenjem i obožavanjem.

Ranije danas papa se sastao sa bar 300 katoličkih biskupa u Filadelfiji i apelovao za dalju budnost protiv seksualnog zlostavljanja mladih od strane katoličkih sveštenika i protiv nastojanja nadredjenih da sakriju ta ozbiljna kršenja.

Papa Franja se, takodje ovog vikenda, sastao sa žrtvama seksualnog zlostavljanja sveštenika i istakao kako "Bog plače" za njih.

Franja se obratio biskupima koji su prisustvovali prošlonedeljnom Svetskom sastanku porodica pod pokroviteljstvom Vatikana, u kapeli Svetog Martina u Bogosloviji Sveti Čarls Boromeo. Papa i njegova pratnja su proveli noć u Bogosloviji. Tokom jutrošnjeg razgovora sa biskupima on je tražio "brižljivo nadgledanje kako bi obezbedilo da omladina bude zaštićena, a svi odgovorni kažnjeni."

Tokom poslednjeg dana intenzivne šestodnevne posete Sjedinjenim Državama, papa je takodje posetio zatvor Karan Fromhold što je odraz njegovih stalnih apela da se posveti veća pažnja marginalizovanim ljudima i onima koje je društvo zaboravilo poput siromašnih imigranata i zatvorenika, koji su papi predali stolicu poput prestola od crne orahovine, koju su sami napravili.

XS
SM
MD
LG