Linkovi

Papa održao misu u Havani


Papa Franja stiže na misu u Havani
Papa Franja stiže na misu u Havani

Nedeljnoj misi u kubanskoj prestonici, koju je papa Franja održao tokom prve posete Kubi, prisustvovale su desetine hiljada ljudi

Papa Franja započeo je svoju posetu Kubi nedeljnom misom na Trgu revolucije u Havani.

Desetine hiljada ljudi okupile su se kako bi pratile papin govor u blizini ogromne slike kubanskog revolucionarnog lidera Če Gevare. Posle službe, papa Franja je razgovarao na privatnom sastanku sa predsednikom Kube Raulom Kastrom, a posetio je i predsednikovog brata i prethodnika Fidela Kastra.

Papa će kasnije održati molitve sa grupom sveštenika i drugih crkvenih zvaničnika, a nakon toga planiran je govor pred grupom mladih u kulturnom centru.

Poseta Pape obeležava prekretnicu za katoličku crkvu na Kubi koja je godinama bila marginalizovana pod Kastrovim komunističkim režimom ali se polako oporavila kao snažna sila na tom karibskom ostrvu.

Papa je juče doputovao u Havanu u trodnevnu posetu koja je treća poseta poglavara katoličke crkve Kubi tokom poslednje dve decenije. Jovan Pavle drugi 1998. godine i Benedikt 2012. Njega je pozdravio Raul Kastro koji je uverio papu prilikom dobrodošlice da su verske slobode ugrađene u kubanski ustav. Papa Franja će takođe posetiti gradove Hogin i Santijago, pred svoj dolazak u Vašington.

XS
SM
MD
LG