Linkovi

Duda poziva EU na "smirivanje strasti"


Poljski predsednik Andžej Duda rukuje se sa predsednikom Evropskog saveta, svojim zemljakom Donaldom Tuskom.
Poljski predsednik Andžej Duda rukuje se sa predsednikom Evropskog saveta, svojim zemljakom Donaldom Tuskom.

Nesvakidašnju pažnju izazvala je današnja posjeta poljskog predsjednika Andžeja Dude Evropskom savjetu - posljednjih dana Poljska ne silazi sa vrha tema evropskih skupova zbog kontroverznih mera u domenu sudstva i medija.

Nakon što je Poljska donijela nove zakone o Ustavnom sudu i medijma koji su uzburkali evropsku javnost a Evropsku komisiju naveli da pokrene proceduru monitoringa provodjenja vladavine prava i evropskih standarda u toj zemlji, poljski predsjednik Duda je danas u Briselu pozvao na smirivanje strasti i dijalog baziran na stvarnim činjenicama. Tom pozivu se pridružio i njegov zemljak, doskorašnji poljski premijer a sadašnji predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk.

Nesvakidašnju pažnju izazvala je današnja posjeta poljskog predsjednika Andžeja Dude Evropskom savjetu - posljednjih dana Poljska ne silazi sa vrha tema evropskih skupova, zahvaljujući, prije svega, kontroveznim mjerama tamošnje vlasti kojima ukida nezavisnost Ustavnog suda, a medije u toj zemlji stavlja pod partijsku kontrolu.

Posjeta dolazi i nakon što je prije par dana Evropska komisija donijela odluku da započne monitoring provodjenja vladavine prava u Poljskoj, što bi, u slučaju negativne ocjene nakon monitoringa, moglo da vodi mjeri suspenzije prava glasa Poljske u Evropskom savjetu. Odluci Brisela je prethodila razmjena izjava na relaciji Varšava - Brisel, izjava koje su često izlazile iz okvira diplomatskog rječnika. Čak je i sam predsjednik Savjeta, bivši poljski premijer, kritikovao Komisiju zbog poteza prema njegovoj zemlji...

"Ne želim da moja zemlja bude kritikovana, istaživana do u detalje, vjerujem da je Evropska komisija djelovala u dobroj volji kako bi razriješila situaciju, da joj nije bila namjera da vrijedja Poljake i da ih osudjuje. Vjerujem da se ovaj cilj može dostići drugim metodama, ne samo pokretanjem ove procedure. Kada govorim o nepotrebnim, histeričnim reakcijama, ne mislim na to šta rade insitucija već mislim na izjave pojedinih političara i u Poljskoj i u drugim državama. Uzdržavanje je ključno kako bi izbjegli nepotrebnu konfuzijuni konflikte”, upozorava Tusk.

“Ono što čujete od predsjednika Savjeta i ono što čujete od mene je poziv da se smiri debata, da se uzdržavamo i razgovaramo na bazi stvarnih činjenica a ne na osnovu nečega što je storeno u javnosti i to je naš apel evropskim političarima da analiziraju situaciju iz te perspektive, jer akcije izazivaju reakcije i ja računam na takav, razuman dijalog", izjavio je poljski predsjednik Duda.

Pozivi na smirivanje situacije dolaze u pravo vrijeme - Evropske komisija očekuje odgovore na pitanja postavljena poljskim vlastima o poštivanju nezavisnosti sudstva i medija, a Poljaci se brane suverenošću svoje države - o tome će sutra već raspravljati i Evropski parlament, alarmiran, kako se to vidi pogledom iz Brisela, zabrinjavajućim potezima Varšave koji ozbiljno dovode u pitanje demoratske standarde kakve Evropa zastupa. Ukazuje se ovdje na cijelu listu poteza koji su u direktnoj suprotnosti sa stavom Brisela - od anti-islamskog stava vladajuće stranke i odbijanja Poljske da primi propisani broj izbjeglih, u čemu je saveznika našla u desnoj vladi Madjarske, do uklanjanja evropske zastave iz zvaničnih prostorija vlade u Varšavi.

XS
SM
MD
LG