Linkovi

Političke promene u Seulu, Tilerson dolazi u posetu


Američke snage učestvuju u vojnim vježbama sa južnokorejskim vojnicima, a angažovan je i nosač aviona na nuklearni pogon USS Karl Vinson
Američke snage učestvuju u vojnim vježbama sa južnokorejskim vojnicima, a angažovan je i nosač aviona na nuklearni pogon USS Karl Vinson

Američki državni sekretar Reks Tilerson počinje azijsku turneju posjetom Japanu, gdje će se u četvrtak, između ostalih, sastati sa premijerom Šinzom Abeom i ministrom inostranih poslova Fumiom Kušidom. U petak će boraviti u Južnoj Koreji, u trenutku kada ta zemlja prolazi kroz značajne političke promjene koje bi mogle da iskomplikuju savez Vašingtona i Seula.

Južna Koreja suočava se sa dramatičnim političkim promjenama posle opoziva predsjednice Park Gun Hje, koja je uklonjena s položaja zbog navodne umiješanosti u korupcionaški skandal. Očekuje se da će liberalni opozicioni lideri, koji nisu saglasni sa Sjedinjenim Državama kada je riječ o politici prema Sjevernoj Koreji, pobijediti na predstojećim predsjedničkim izborima.

Međutim, ove nedelje, novi američki državni sekretar Reks Tilerson vidjeće samo jedinstvo kada bude obišao američke snage koje učestvuju u vojnim vježbama sa južnokorejskim vojnicima. Cilj vježbi, za koje je angažovan i nosač aviona na nuklearni pogon USS Karl Vinson, jeste da se pokaže snaga u svijetlu razvoja sjevernokorejskih nuklearnih i raketnih kapaciteta.

Pjongjang je upozorio da će da izvede “nemilosrdne“ napade ako američki nosač aviona tokom vježbi bude ugrozio suverenitet ili dostojanstvo Sjeverne Koreje.

Tilerson će takođe vjerovatno čuti samo riječi podrške za američku politiku, kada se bude sastao sa vršiocem dužnosti predsjednika Južne Koreje Hvang Kjo Anom i šefom diplomatije Jun Bjong Seom. Oba konzervativna zvaničnika saglasna su sa stavom Vašingtona da bi trebalo pooštriti sankcije Sjevernoj Koreji da bi se izvršio pritisak na Kim Džong Una da ukloni nuklearni arsenal.

Takođe podržavaju razmještanje antiraketnog odbrambenog sistema THAAD u Južnoj Koreji, kao neophodnu mjeru usmjerenu protiv Sjevera.

Mnogi konzervativci saglasni sa stavom Te Jong Hoa, bivšeg zamjenika sjevernokorejskog ambasadora u Londonu koji je prošle godine prebjegao u Južnu Koreju, da se Kim Džong Un nikada neće odreći svog nuklearnog arsenala.

“Apsolutno sam siguran da je uklanjanje režima Kim Džong Una jedini način da se suštinski riješi sjevernokorejski nuklearni problem", rekao je Te Jong.

Međutim, vodeći predsjednički kandidat Demokratske stranke Koreje Mun Je In zalaže se za miroljubiviji pristup rešavanju tog pitanja i za postizanje dogovora sa Kimovom vladom.

“Ne možemo da poričemo činjenicu da Kim Džon Un vlada sjevernokorejskim narodom. Nemamo drugog izbora nego da ga priznamo kao sagovornika, bez obzira na to da li vršimo pritisak i uvodimo sankcije Sjevernoj Koreji ili držimo dijalog", ističe Mun Je In.

Prošli napori da se dovede do promjena ekonomskim putem na kraju nisu spriječili Sjever da razvije nuklearno oružje, ali su usporili tempo tog procesa. Pristalice tog pristupa tvrde da je došlo vrijeme da se ponovo pokuša.

Mnogi Južnokorejci takođe imaju primjedbe u pogledu raketnog sistema THAAD, zbog snažnog protivljenja Pekinga i izvještaja o sve učestalijim kineskim ekonomskim mjerama usmjerenim protiv južnokorejskih kompanija.

XS
SM
MD
LG