Linkovi

Politička odluka REM-a da ne prati izbornu kampanju?


Glasanje na parlamentarnim izborima u Srbiji, 24. april 2016
Glasanje na parlamentarnim izborima u Srbiji, 24. april 2016

Najava Regularnog tela za elektronske medije da na ovim izborima neće pratiti ponašanje emitera i način na koji predstavljaju kandidate otvorila je mnoga pitanja . Na tribini "Istinomera" izražena je sumnja da su članovi Saveta REM pali pod politički uticaj, kao i da nisu istinite tvrdnje da nemaju softver za praćenje emitera.

Bivša članica Saveta REM Gordana Suša izjavila je da osnovano sumnja da je Regulatorno telo za elektronske medije donelo političku odluku kada je odlučilo da ne prati ponašanje emitera u izbornoj kampanji. Na tribini Istinomera o tome ko nadzire medije u predizbornoj kampanji, ona je izrazila sumnju da članovi Saveta REM "podilaze politici", jer su skoro svi u reizboru i boje se da neće biti ponovo izabrani u Savet REM-a:

"Tragično je da se novosadska Novinarska škola bavi istraživanjem o zastupljenosti predsedničkih kandidata u medijima, a da telo kome je to svrha se time ne bavi."

Novinarka Tamara Skroza je ocenila da je do prošlih izbora, uprkos svim primedbama na izveštaje REM-a, postojao kontinuitet u praćenju ponašanja emitera tokom izborne kampanje, a da je sada i ta iluzija nestala. Po oceni novinarka Maje Divac, potpuno je jasno da od početka kampanje mediji ne poštuju pravilo da kandidati budu ravnopravno zastupljeni i da nema diskriminacije:

"Činjenica da je REM najavio da neće pratiti u kojoj meri su kandidati zastupljeni, da li su ravnomerno zastupljeni, praktično je otvorila vrata svim privatnim komercijalnim televizijama da zaista po svom nahođenju predstavljaju kandidate, da ne poštuju nikakva pravila. I to imamo na delu."

Šef pravnog tima CRTA, posmatračke misije Građani na straži, Pavle Dimitrijević smatra da REM definitivno ima obavezu da prati ponašanje emi-tera u predizbornoj kampanji i to nije sporno.

Po njegovoj oceni, ispada da se to telo odreklo svoje nadležnosti da postupa po službenoj dužnosti i da se ograničilo samo na rad po prijavama. Definitivno je integritet REM ugrožen, jer se odrekao funkcija koje ima po zakonu, smatra Dimitrijević.

XS
SM
MD
LG