Linkovi

Poljska oplakuje poginulog predsednika i njegovu pratnju


Poljska je i danas u stanju šoka i žalosti zbog avionske nesreće u subotu, u kojoj su poginuli mnogi zvaničnici poljske vlade i oružanih snaga. Među 96 žrtava pada poljskog aviona u Rusiji nalaze se i poljski predsednik Leh Kačinski i njegova supruga. Avion je prevozio zvaničnu poljsku delegaciju koja je trebalo da prisustvuje komemoraciji poljskim oficirima, streljanim u Drugom svetskom ratu.

Na ulicama Varšave danas se svuda vide znaci teškog gubitka za zemlju.

"Vidite šta se događa. Ljudi su tužni, niko nije srećan, samo hodamo ka poslu," rekao je jedan od stanovnika.

Telo predsednika Leha Kačinjskog izloženo je, pošto su ga juče primili njegova kćerka i brat blizanac. Zvaničnici iz celog sveta odaju mu poštu.

Danas je objavljeno da je identifikovano i telo njegove supruge i da će uskoro biti vraćeno u zemlju. Takođe su pronađene crne kutije, prema kojima avion nije imao mehaničkih problema pa se sada sumnja na grešku pilota.

Prema animaciji koju je objavilo rusko vazduhoplovstvo, avion tipa Tupoljev 154 napravio je četiri kruga. Pilot se oglušio o savet kontrolnog tornja da zbog magle sleti na drugi aerodrom i pokušao da se spusti letevši suviše nisko i pod opasnim uglom. Ne zna se da li je na to uticao poginuli predsednik, koji je bio poznat po tome da je naređivao pilotima da sleću pod opasnim okolnostima.

"Kada je šef zemlje u avionu i kada želite da ih što pre dovedete tamo gde je potrebno, takva vrsta pritiska može da zaseni zdrav razum," kaže avio-konsultant Džon Nens.

Među najpotresnijim odavanjima pošte je tišina u učionicama širom Poljske, u kojima mladež oplakuje gubitak onih koji su trebali da joj utiru put.

XS
SM
MD
LG