Linkovi

Pojačane mere bezbednosti u Bagdadu


Pripadnik iračkih bezbednosnih snaga na straži u bagdadskoj četvrti Kadimija
Pripadnik iračkih bezbednosnih snaga na straži u bagdadskoj četvrti Kadimija

Vlasti eđele da izbegnu ponavljanje prošlonedeljneih incidenata, kada su demonstranti prodrli u dobro čuvanu Međunarodnu zonu i zgradu parlamenta, primoravši poslanike da u žurbi napuste svoja mesta...

U Bagdadu su danas uvedene pojačane mere bezbednosti, uključujući betonske barijere, kako bi se izbeglo ponavljanje prošlonedeljneih incidenata kada su demonstranti prodrli u dobro čuvanu Međunarodnu zonu i zgradu parlamenta, primoravši poslanike da u žurbi napuste svoja mesta. Međutim, dan je prošao bez očekivanih masovnih protesta.

U međuvremenu, Bela kuća je izrazila zabrinutost povodom rastućeg političkog haosa u Iraku i uticaja koji bi on mogao da ima na borbu protiv grupe Islamska država. Sjedinjene Države smatraju da je Iraku potrebna stabilna, centralna vlada u cilju potiskivanja te grupe, ali mnogi smatraju da Bagdad u dogledno vreme neće dobiti ujedinjenu vladu.

Demonstranti koji su provalili u utvrđenu Zelenu zonu u Bagdadu siti su svadja i korupcije u vladi.

“Evo šta želimo: Ukoliko ne budu sprovedene reforme čitava vlada bi trebalo da bude zamenjena”, kaže Šeik Sabah.

Demonstrante je poslao šiitski sveštenik Muktada al Sadr da izvrši pritisak na vladu… kojom rukovodi još jedan šiit, premijer Hajder al Abadi.

Postoje podele čak i unutar verskih sekti u ovoj duboko pocepanoj naciji.

Šta ovaj rastući problem nagoveštava?

“Ne znamo”, kaže Džejms Džefri, koji je bio američki ambasador u Bagdadu u administraciji predsednika Baraka Obame.

“Postoji verovatnoća od recimo 60 odsto da će se Irak, iz naše perspektive, stabilizovati na otprilike istom nivou disfunkcionalnosti.“

SAD su podržavale Abadijeva nastojanja da sastavi centralnu vladu u kojoj bi bili predstavnici svih sekti. Postoji nada da bi jača vlada pomogla Iraku i lokalnim snagama da poraze Islamsku državu.

U svetlu rastućih nemira, SAD apeluju na Bagdad da preduzme hitne mere.

“Na iračkom je narodu da odredi kakvu vladu će formirati. Mi, pak, mislimo da je od vitalne važnosti za dravlje i stabilnost Iraka da kabinet i sastav vlade budu uusaglašeni i stabilizovani. Apelujemo na njih da obave taj zadatak”, poručio je predsednik Barak Obama.

Džefri međutim ističe da sa slabom vladom, SAD ne bi trebalo da računaju na Bagdad da se uspešno suprostavi Islamskoj državi – osim ukoliko je Vašington spreman da učini više u smislu vojnog angažovanja.

“Trebalo bi da nastavimo da se borimo protiv Islamske države do mere do koje smo u stanju da pronadjemo saveznike. Ako iračka vlada zapadne u neefikasnost i nesposobnost tu su Kurdi, lokalna sunitska plemena i drugi ljudi koje možemo da regutujemo i obučimo”, ističe Džejms Džefri.

Uz pomoć američkih vazdušnih napada i vojnih trenera, iračka armija i lokalne snage su tokom proteklih meseci zabeležili napredak.

Pa ipak, pošto se nestabilnost nastavlja, Islamska država zadržava kontrolu nad velikim delom teritorije.

XS
SM
MD
LG