Linkovi

Pohvale i kritike Arijela Šarona


Palestinski predsednik Mahmud Abas, američki predsednik Džordž Buš mlađi, izraelski premijer Arijel Šaron i jordanski kralj Abdula na samitu u Akabi 2003.
Palestinski predsednik Mahmud Abas, američki predsednik Džordž Buš mlađi, izraelski premijer Arijel Šaron i jordanski kralj Abdula na samitu u Akabi 2003.

Brojni svetski lideri odali poštu Arijelu Šaronu naglašavajući njegovu značajnu ulogu u izraelskoj istoriji, ali ni kritičari nisu ostali nemi...

Američki predsednik Barak Obama i njegova supruga Mišel uputili su najdublje saučešće porodici Arijela Šarona i narodu Izraela. Oni su potvrdili svoju "nepokolebljivu posvećenost" izraelskoj bezbednosti i cilju stvaranja "dve države koje u miru žive jedna pored druge".

Predsednik Izraela Šimon Peres, Šaronov dugogodišnji prijatelj i politički rival, nazvao ga je "hrabrim vojnikom i odvažnim liderom", koji je voleo svoju zemlju, kao što je i ona volela njega. U jednoj od prvih reakcija na smrt svog prethodnika, aktuelni izraelski premijer Benjamin Netanjahu izrazio je "duboku žalost", poručivši da će sećanje na Šarona zauvek živeti u srcu jevrejske nacije.

Palestinci dele kolače na ulicama Kan Junisa u Pojasu Gaze proslavljajući smrt Arijela Šarona
Palestinci dele kolače na ulicama Kan Junisa u Pojasu Gaze proslavljajući smrt Arijela Šarona
Palestinski lideri kritikovali su Šarona, kome su se oštro protivili dok je bio prisutan u javnom životu. Radikalna islamistička frakcija Hamas, koja sada kontroliše Pojas Gaze, nazvala ga je "tiraninom", dok je lider pokreta Fatah Džibril Radžub rekao da je Šaron "kriminalac" i izrazio žaljenje zato tpo mu se nikad nije sudilo pred Međunarodnim krivičnim sudom.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun nazvao je Šarona "herojom svog naroda, najpre u ulozi vojnika, onda i državnika". Prvi čovek svetske organizacije hvalio je bivšeg premijera zbog "političke hrabrosti" koju je ispoljio 2005, kada je Izrael jednostrano povukao svoje naseljenike i vojsku iz Pojasa Gaze.

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da je Šaron bio "važan činilac u istoriji svoje zemlje", dok je britanski premijer Dejvid Kameron poručio da je Izrael "izgubio važnog lidera".

Bivši američki predsednik Bil Klinton i njegova supruga, bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton objavili su zajedničko saopštenje u kome navode da su počastvovani što su radili sa Šaronom, raspravljali se s njim i posmatrali ga kako pokušava da pronađe pravi put za svoju zemlju.
XS
SM
MD
LG