Linkovi

Pogodjena ruska ambasada u Damasku


Snimak postavljen na zvaničnom sajtu ruskog Ministarstva odbrane, na kojem se vide eksplozije posle vazdušnih udara koje su izvršile ruske snage.
Snimak postavljen na zvaničnom sajtu ruskog Ministarstva odbrane, na kojem se vide eksplozije posle vazdušnih udara koje su izvršile ruske snage.

Ekstremisti su ispalili rakete na rusku ambasadu u Damasku, što je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nazvao “činom terora” čiji je cilj zastrašivanje onih koji podržavaju borbu protiv Islamske države.

Dve rakete pogodile su rusku ambasadu u utorak dok su stotine ljudi bile okupljene ispred nje u znak podrške ruskoj vojnoj kampanji u Siriji, koja traje već dve nedelje. Još nema izveštaja o žrtvama.

Napad na ambasadu nije jedina akcija protiv Rusije zbog njene intervencije u Siriji. Ruske vlasti su juče saopštile da su uhapsile nekoliko osoba povezanih sa Islamskom državom, koje su planirale napad na sistem javnog prevoza u Moskvi. Istovremeno, u audio poruci objavljenoj sinoć, šef sirijskog Fronta Al-Nusra, organizacije povezane sa Al-Kaidom, pozvao je ekstremiste u Kakvazu da napadaju Ruse iz odmazde za vazdušne napade Moskve.

U medjuvremenu, izaslanik UN za Siriju, Stefan de Mistura, danas u Rusiji vodi razgovore čiji je cilj da se postigne razumevanje izmedju ruskih i američkih političara i krene ka političkom procesu rešenja konflikta u Siriji. On će kasnije otputovati za Vašington na razgovore o istoj temi.

Rusko ministarstvo odbrane danas je saopštilo da su ruski avioni pogodili 86 “terorističkih meta” u Siriji u protekla 24 sata. Ruski predsednik Putin, za to vreme, je doveo u pitanje američku isporuku 50 tona municije pobunjenicima u severnoj Siriji – koja je bačena iz aviona – navodeći da nema garancija da to oružje “ponovo neće pasti u ruke pripadnika Islamske države.”

XS
SM
MD
LG