Linkovi

Podignuta optužnica protiv Snoudena


Primerak dnevnika "South China Morning Post" u kojem je objavljen intervju sa Edvardom Snoudenom
Primerak dnevnika "South China Morning Post" u kojem je objavljen intervju sa Edvardom Snoudenom

Doskorašnji službenik Nacionalne agencije za bezbednost tereti se za špijunažu, krađu i druge prekršaje...

Američki tužioci podneli su optužnicu protiv Edvarda Snoudena, službenika koji je ovog meseca obelodanio tajni američki program praćenja telefonskih poziva i internet poruka.

Sjedinjene Države traže od vlasti u Hongkongu da pritvore Snoudena, koji je nedavno napustio posao u filijali Nacionalne agencije za bezbednost na Havajima i pobegao u Hongkong.

Američki zvaničnici su saopštili da je Snouden optužen za špijunažu, krađu i druge prekršaje.

Tajni dokumenti dostavljeni medijskim predstavništvima u Sjedinjenim Državama i Britaniji, pokazuju da Nacionalna agencija za bezbednost i druge američke obaveštajne agencije, godinama prikupljaju ogromnu količinu podataka iz telefonskih razgovora i internet poruka ljudi iz celog sveta, uključujući Sjedinjene Države.

Snouden tvrdi da se njegova akcija zasniva na uverenju da je važno obelodaniti masovno prisluškivanje privatnih građana.

Visoki američki zvaničnici kažu da su podaci prikupljeni o modelima korišćenja telefona i interneta, omogućili vladi da predupredi terorističke napade i tvrde da su Snoudenove akcije umanjile mogućnost da se preduprede budući napadi.

Hongkong ima sporazum o izručenju sa Sjedinjenim Državama i proteklih godina je predao američkim vlastima neke begunce. Međutim, Kina ima pravo da blokira izručenje iz Hongonga, ukoliko smatra da su optužbe protiv osumnjičenih političke prirode.

Snouden je za list „Saut čajna morning post“ izjavio da nije došao u Hongkong da bi se sakrio od pravde, „nego da bi obelodanio kriminal“.

Optužnica protiv Snudena podneta u državi Virdžiniji, još nije objavljena u javnosti.
XS
SM
MD
LG