Linkovi

Svetska banka nastavlja podršku Crnoj Gori


Džejn Armitiž, regionalna direktorka Svetske banke za Jugoistočnu Evropu
Džejn Armitiž, regionalna direktorka Svetske banke za Jugoistočnu Evropu

Džejn Armitidž, direktorka za Crnu Goru u Svetskoj banci saopštila je da će ta institucija nastaviti da podržava napore Vlade na smanjenju deficita i duga.

Strukturne reforme kroz dalju budžetsku konsolidaciju i unaprijeđenje poslovnog ambijenta mogu ubrzati ekonomski rast Crne Gore koji je najbolje rješenje za probleme budžetskog deficita i duga, ocijenili su danas predstavnici Svjetske banke i pohvalili dosadašnje napore crnogorske Vlade.

Direktor za Crnu Goru i regionalni koordinator SB za jugoističnu Evropu, Džejn Armitidž saopštila je u oproštajnoj posjeti, nakon isteka petogodišnjeg mandata, da će ta institucija nastaviti da podržava napore crnogorske Vlade na smanjenju deficita i duga.

Ona je saopštila da je prednost Crne Gore u tome što se vidi velika posvećenost u fiskalnim reformama odnosno smanjenju duga i deficita što je, kako je ocijenila, prvi i najvažniji korak ka kreiranju pozitivne investicione klime i ukupnog ekonomskog napretka.

‘Smanjenje duga i deficita nije lak zadatak, posebno u situaciji kada je rast mali kao rezultat, između ostalog, teške situacije u Evropi koja se preliva na Crnu Gori. Ono što je pozitivno je posvećenost Vlade fiskalnim reformama i uređenju zakonodavstva u fiskalnoj oblasti’, poručila je Armitidž.

Ona je podsjetila da je Vlada u prethodnih nekoliko godina uspjela u fiskalnim reformama i podešavanjima da doprinese u iznosu od deset odsto bruto domaćeg proizvoda.

Armitidž smatra da su ipak potrebna dodatna fiskalna podešavanja što će svakako biti zadatak nove vlade i što se najlakše može ostvariti smanjenjem javne potrošnje odnosno povećanjem poreskih prihoda.

‘Prednost i snaga Crne Gore jeste jasna posvećenost Vlade smanjenju duga i deficita kroz zakonodavne i fiskalne reforme i to je ono čime država šalje pozitinu poruku investitorima ukazujući na to da je na putu oporavka’, kazala je Armitidž.

Ona je dodala da su turizam i poljoprivreda oblasti u kojima Crna Gora ima veliku prednost i potencijal i u kojima će SB i u narednom periodu nastaviti da pruža podršku.

‘Cilj je da se ukine ili smanji ta potreba za popunjavanjem deficita u budžetu. SB će nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori u tom dijelu, ali zauzvrat od Vlade očekujemo da implementacijom strukturnih i fiskalnih reformi napravi jedan makroekonomski održivi i dugoročni sistem koji će u budućnosti smanjivati potrebu za popunjavanjem bilo kakvog deficita u budžetu’, poručila je Armitidž.

Katnić je saopštio da je SB jedan od najvećih partnera koje je Crna Gora imala u teškim vremenima krize, ne samo zbog finansijske podrške već i zbog brojnih projekata koji su se zajednički realizovali.

‘Zajednički smo konstatovali da samo strukturnim reformama kroz dalju budžetsku konsolidaciju i unaprijeđenje poslovnog ambijenta možemo ubrzati ekonomski rast, a brži ekonomski rast najbolje liječi probleme deficita i duga, kao i pitanja siromaštva i nove zaposlenosti’, objasnio je Katnić.

On je, na pitanje koliko će iznositi zaduživanje u narednoj godini, odgovorio da će se tek nakon što se utvrdi Nacrt zakona o budžetu precizno znati i iznos koji je potreban za finansiranje, kao i instrumenti i mehanizmi koji će se za to koristiti.
XS
SM
MD
LG