Linkovi

Krivokapić: Stvaralačka riječ van politike


Andrej Nikolaidis
Andrej Nikolaidis

Slobodna, stvaralačka riječ, kao osnovno dostignuće demokratije, mora biti izvan političkih ocjena, rekao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, oglašavajuchi se prvi put od kada je njegov savjetnik Andrej Nikolaidis postao predmet afere kojom se bavila javnost u Crnoj Gori, Srbiji i BiH.

Prvi put nakon što je afera Nikolaidis uzburkala javnost u Crnoj Gori, Srbiji i BiH, oglasio se predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić čiji je Nikolaidis savjetnik. On tvrdi da je vrijeme dalo za pravo Nikolaidisu:

"Stvaraoce i knjževnike, najbolje brani njihovo djelo i njihove kolege. Pravi dokaz narastajuće snage intelektualne elite na Balkanu je upravo odbrana koju je on dobio od svojih kolega iz Srbije, Slovenije, Hrvatske i BiH. Nažalost, sloboda stvaralaštva je još u opasnosti na Balkanu."

Vidjelo se koliko je slobodna, stvaralačka riječ, koja je osnovno dostignuće demokratije, bila napadnuta, kaže Krivokapić. A ona, tvrdi, mora biti van političkih procjena:

"Zato sam smatrao da političari ne treba da se uključuju, da je to upravo dokaz pogrešne politike u sukobu sa stvaralačkim slobodama i pravima stvaraoca, čak i sa pravom da griješi. Poštovaću slobodu stvaralaštva, kao i uvijek-i onih sa kojima sam saglasan i onih sa kojima nisam-i upravo je svrha mog savjetnika da širi te slobode."

Kolegijum predsjednika Skupštine, prethodno, nije prihvatio inicijativu SNP-a da osudi, kako je ocijenjeno iz te partije, govor mržnje Andreja Nikolaidisa, savjetnika šefa parlamenta Ranka Krivokapića, u nedavno objavljenom tekstu “Šminkanje političkog monstruma”.

Inicijativu je podržao jedino PzP, za razliku od Nove srpske demokratije, Bošnjačke stranke, kluba albanskih stranaka, te DPS-a čiji se predstavnik nije ni izjašnjavao. Takvom odlukom Krivokapić je poistovjetio parlament sa Nikolaidosvom fašisoidnim stavovima, kažu u PzP i dodaju da činjenica da Krivokapić odbija čak i da se javno ogradi od stavova svog savjetnika potvrđuje da je Nikolaidis njegov glasnogovornik. Slično misli i Vasilije Lalošević iz SNP-a:

"U ovom slučaju gospodin Nikolaidis nije samo bivši novinar i publicista, nego je zvanični činovnik parlamenta Crne Gore. Podsjetiću da je Skupština Crne Gore stjecište najveće zakonodavne vlasti i ljudi izabranih od strane naroda. U tom kontekstu, on mora i da se ponaša."

Nikolaidisov tekst je danima jedna od zastupljenijih tema u javnosti i političkim krugovima na Balkanu, a zbog javne podrške crnogorskom piscu Vlada Srbije je smijenila Upravnika Narodne biblioteke Sretena Ugričića. Dio javnih ličnosti smatra da je Nikolaidis pozivao na terorizam, za razliku od drugih koji tvrde da je zlonamjerno citiran.

XS
SM
MD
LG