Linkovi

U Podgorici održana parada LGBT zajednice


Prva parada LGBT zajednice u Crnoj Gori, 20. oktobar, 2013.
Prva parada LGBT zajednice u Crnoj Gori, 20. oktobar, 2013.

Zabilježeno je više incidenata, a čule su se i detonacije. Jake policijske snage bile su prisutne na više lokacija u glavnom gradu. Uhapšeno je 60 osoba.

U Podgorici je održana prva Parada ponosa. Učesnici Prajda, nakon šetnje, evakuisani su policijskim maricama.

Povorka ponosa je uspjela i taj događaj je veliki uspjeh Crne Gore, ocijenili su organizatori, koji su poručili da od danas LGBT osobe više nisu nevidljive.

No, ono što je takođe bilo vidljivo, bio je haos na ulicama Podgorice koji više od dvije hiljade dobro opremljenih policajaca u okolnim ulicama, nije uspio da zaustavi više od dva sata. Epilog je 60 privedenih, 13 povrijeđenih policajaca i učesnika demonstracija, napad na više novinarskih ekipa i zgradu lista ‘Vijesti’, kao i mnogo polomljenih izloga.

Šetnja, oko sto učesnika Povorke ponosa, počela je kod bivšeg hotela Crna Gora do zgrade stare Vlade, a završila kod parka kralja Nikole. Organizatori su se obratili okupljenima, nakon čega su evakuisani policijskim maricama.

Tokom šetnje u gradu se čulo više detonacija, a jako policijsko obezbjeđenje pratilo je učesnike.

Grupe protivnika Povorke ponosa na više mjesta u gradu sukobile su se sa policijom, pokušavajući da probiju kordone i približe se učesnicima Povorke.

Predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegra, Danijel Kalezić rekao je da u Crnoj Gori LGBT osobe od danas nisu nevidljive.

‘Iako smo nailazili na brojne probleme, Povorka je organizovana kako treba. Od danas LGBT osobe nisu više nevidljive. Borićemo se dok ne osvojimo potpunu slobodu kao i svi drugi’, rekao je on.

Kalezić je za jun naredne godine najavio sledeću Povorku.

Izvršni direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević kazao je da je Povorka potvrda da je podrška crnogorske vlasti suštinska, a ne deklarativna.

‘Crnogorska LGBT zajednica radom i posvećenošću postigla je mnogo. Povorka je veliki uspjeh Crne Gore’, rekao je on i podsjetio da je to druga održana Povorka u veoma kratkom roku.


Ministar ljudskih i manjinskih prava, Suad Numanović kazao je da je Crna Gora pokazala da je svim njenim građanima zagarantovano pravo okupljanja, bez obzira na opredjeljenje.

On je rekao da je Vladina Strategija za unaprjeđenje života LGBT zajednice garant da će prava njenih pripadnika biti zaštićena.

‘Na putu ka EU građani su pokazali visok stepen tolerancije i ovo mirno okupljanje je garant da će LGBT zajednica biti zaštićena jer država neće dozvoliti da se bilo koji njen građanin osjeti manje vrijednim’, poručio je Numanović.

Učesnicima Povorke obratili su se i ambasador Holandije Lorens Stokvis, predstavnik međunarodne LGBT organizacije ILGA Jurop, Martin Kristensen, predstavnik LGBT organizacije iz Beograda, Boban Stojanović i predstavnik hrvatske lezbijske Grupe Kontra, Sanja Juras. Slogan Povorke bio je ‘Crna Gora Ponosno’, a brkovi logo manifestacije.

U Povorci su bili i šef Delegacije Evropske unije Mitja Drobnič kao i savjetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije, Jovan Kojičić.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država čestitala je učesnicima Povorke ponosa i pohvalila Vladinu podršku toj manifestaciji.

Ambasada SAD pohvalila je posebno djelovanje policije I osudila nasilno ponašanje onih koji su pokušali da spriječe održavanje parade.

‘Sjedinjene Američke Države će nastaviti da se zalažu za ljudska prava svih ljudi’, kaže se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG