Linkovi

Podele na istoku Ukrajine


Proruski skup u Donjecku
Proruski skup u Donjecku

Prorusko stanovništvo u Donjecku razmatra da li da i oni održe referendum, na kome bi odlučili o svojoj budućnosti.

Na istoku Ukrajine, u Donjecku, lokalno stanovništvo je podeljeno povodom referenduma na Krimu, na kojem je ta autonomna oblast donela odluku da se otcepi od Ukrajine i pripoji Ruskoj Federaciji.

U centru Donjecka, najistaknutiji pro-ruski aktivisti mogu se videti ispred džinovske statue Lenjina, kako prikupljaju potpise i priloge za svoju kampanju. Mnogi od njih su penzioneri, koji osećaju nostaligiju za ukrajinskom sovjetskom prošlošću, i brinu se šta bi budućnost pod novim proevropskim premijerom Arsenijem Jacenjukom mogla da im donese.

Sve je nepoznato, ne znamo št će se dogoditi s nama. Ništa nam ne govore”.

Nije teško videti odakle potiče ta nostalgija za sovjetskom vladavinom. Bulevari u ovom podeljenom gradu prepuni su prelepih sovjetskih biblioteka, pozorišta i operskih dvorana, a tu su i spomenici žrtvama Drugog svetskog rata, događaja koji i dalje duboko oblikuje pogleda na svet mnogih koji žive ovde.

Podele na istoku Ukrajine
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00
Međutim, kod mlađe generacije, to nasleđe je izbledelo. Preko puta Lenjinove statue nalazi se restoran brze hrane „Mekdonalds“, prepun studenata, od kojih mnogi dovode u pitanje motive Rusije da zaštiti etničke Ruse u Ukrajini.

„Želimo da Ukrajina ima mogućnost da sama izabere svoj put. I to je najvažnije sada. Mislim da mnogi ljudi, bez obzira na svoje stavove o Evropskoj uniji ili NATO-u, imaju osećanje da nam ta 'zaštita' nije neophodna, jer u stvari nismo zaštićeni ni od koga”.

U dobro obezbeđeno sedište lokalne vlade stigla je pro-ruska grupa „Istočni front“ koja pokušava da ubedi vlasti da organizuju referendum. Neki od njih nisu mogli da sakriju netrpeljivost prema Zapadu.

“Sećam se kako su Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa uništili moju domovinu, Sovjetski Savez. Naslednici ovih stanica su i dalje ovde u Ukrajini i propovedaju o slobodi govora i ljudskim pravima. Ne želim da razgovaram sa vama”.

S obzirom na planirane pro-ruske proteste predstojećeg vikenda, nova vlada u Kijevu moraće da učini sve što može, da što pre ubedi Ukrajince ruskog porekla da će voditi računa o njihovim interesima. U suprotnom, rizikuje da izgubi čitav ovaj region.
XS
SM
MD
LG