Linkovi

Počelo sudjenje Oliveru Ivanoviću


Migrant workers wave to Myanmar Foreign Minister and State Counselor Aung San Suu Kyi during a meeting at the coastal fishery center of Samut Sakhon, outside Bangkok, Thailand.
Migrant workers wave to Myanmar Foreign Minister and State Counselor Aung San Suu Kyi during a meeting at the coastal fishery center of Samut Sakhon, outside Bangkok, Thailand.

U Osnovnom sudu u severnoj Mitrovici danas je počelo suđenje Oliveru Ivanoviću, lideru Građanske inicijative Srbija demokratija pravda i još četvorici Srba. Oni se terete za ratni zločin i teška ubistva tokom rata 1999. i 2000.

Na početku suđenja međunarodni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova pročitao je dispozitiv zajedničke optužnice u kojoj se petorica Srba terete za teška krivična dela na etničkoj osnovi. Oliver Ivanović tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, podsticanja na izvršenje teškog ubistva, kao i teškog ubistva u pokušaju, Dragoljub Delibašić za podsticanje na izvršenje teškog ubistva i podsticanje na izvršenje teškog ubistva u pokušaju, a Nebojša Vujačić, Ilija Vujačić i Aleksandar Lazović za jednu tačku teškog ubistva i dve tačke teško ubistvo u pokušaju.

Svi optuženi su se pred sudskim većem EULEX-a izjasnili da nisu krivi.

Advokat Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić, izjavio je da se iz uvodne reči tužilaštva na današnjem suđenju nije čulo ništa novo i da to kako je kazao nema nikakvog osnova u spisima,

" Ljudska prava Olivera Ivanovića teško su pogažena. Ovde se radi o događaju koji se desio pre 15 godina, istraga se sprovodila tek sada, a za to vreme okrivljeni su u pritvoru godinu dana i njihova prava na odbranu su ograničena", reka je Vlajić.

I branilac Dragoljuba Delibašića, Miodrag Brkljač, smatra da otižnica koju je izneo tužilac nema nikakvog osnova i da nije rečeno ništa novo.

“Optužnica nije utemeljena na validnim dokazima koji mogu da dovedu do osuđujuće presude”, rekao je Brkljač..

Današnjem ročištu prisustvovale su i oštećene strane. Jedan od njih je Karduš Abazi.

“Kada sam video, kad je ušao Oliver, kada su ušli oni kasapi Albanaca, da sam imao neko oružje mogao sam da ih ubijem, jer pobili su nas i proterali za Albaniju, a kada smo se vratili kuće su nam bili spalili”, kazao je novinarima Abazi.

Pored velikog broja članova porodica i saradnika optuženih, početku suđenja Oliveru Ivanoviću I četvorici Srba prisustvovali su i gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, gradonačelnik Zvečana, Vučina Janković, predsednik SO Zubin Potok, Nemanja Jakšić.

Oliver Ivanović je uhapšen 27. januara, nakon što se dobrovoljno odazvao na poziv tužioca i otišao da da iskaz. Pritvoren je najpre u Prištini, odakle je mesec i po dana kasnije posle štrajka glađu prebačen u pritvorski centar u severnoj Mitrovici.

XS
SM
MD
LG