Linkovi

Najveći plavi dijamant uskoro na aukciji


Plavi dijamant
Plavi dijamant

Najveći, savršeni, ovalni plavi dijamant, “De Beers Millenium star 4”, koji se ikada pojavio na aukciji biće kako se veruje prodat 5. aprila u Hong Kongu.

Dijamant je nedavno bio izložen u aukcijskoj kući Sotbi u Londonu.

Savršeni, plavi dijamant, od 10,10 karata bio je zvezda večeri na nedavnoj prezentaciji u Londonu..

"Plavi dijamanti su izuzetno retki, pogotovo ovako savršeni od 10 karata. To je takođe najveći ovalni plavi dijamant koji se ikada pojavio na aukciji", navodi direktor Sotbija za Aziju, Ček Čin Jeo.

Prema sajtu website minerals.net, dijamanti su većinom bezbojni i mutni. Obojeni dijamanti poznati kao ”fensi” su izuzetno retki i skupi. Njihovu cenu na tržištu pored profesionalaca formiraju kolekcionari i cene su im često basnoslovne.

"Ovo je prekrasan, svetlo plavi dragulj, veoma retkog ovalnog oblika. Mislim da je kombinacija oblika i boje ovog dijamanta malo drugačija od svih prethodnih i budućih dijamanata na tržištu.

Dijamant pronađen u Južnoj Africi, je iz kolekcije od 11 dragulja koje su 2000. godine izbrusili i obradili juveliri poznate porodice De Birs, u Londonu.

"Ovaj prekrasni primerak, koji su izbrusili De Birsovi juveliri je 2000. godine bio izložen u londonskoj Milenijumskoj hali u čast dolaska novog milenijuma. 16 godina kasnije, biće ponuđen kupcu na aukciji u Hong Kongu", navodi Jeo.

Pre prolećne aukcije u Hong Kongu, redak plavi dijamant, će pored Londona biti izložen i u Ženevi, Njujorku, Singapuru i Tajpeju. Aukcijska kuća Sotbi, očekuje da će plavi dragulj biti prodat za 30 do 35 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG