Linkovi

Pismo senatora Iranu izazvalo kontroverzu


Pismo grupi od 47 republikanskih senatora upućeno Teheranu.
Pismo grupi od 47 republikanskih senatora upućeno Teheranu.

Predsednik Obama kritikovao grupu republikanskih senatora zbog otvorenog pisma Iranu, u kojem su upozorili da bi eventualni nuklearni sporazum sklopljen sa Obaminom administracijom mogao da traje samo dok je predsednik na položaju.

U otvorenom pismu Teheranu, 47 republikanskih senatora upozorilo je da će, ukoliko sporazum o kojem Sjedinjene Države i pet svetskih sila pregovaraju sa Iranom, ne bude odobren u Kongresu, taj pakt smatrati samo sporazumom “na izvršnom nivou” izmedju predsednika Obame i vrhovnog lidera Irana, Ajatole Ali Hameneija.

Američke spoljnopolitičke odnose sa drugim vladama gotovo uvek vode predsednik i njegove diplomate, zbog čega je direktna intervencija republikanskih zakonodavaca izazvala osudu predsednika Obame.

“Pomalo je ironično što neki članovi Kongresa imaju isti cilj sa predstavnicima tvrde struje u Iranu. To je neobična koalicija. Mislim da u ovom trenutku treba da se fokusiramo na to da li ćemo imati sporazum ili ne. Kada i ukoliko ga budemo postigli, onda ćemo biti u mogućnosti da objasnimo njegov značaj američkom narodu i uveren sam da ćemo moći da ga primenimo”, izjavio je Obama novinarima u Beloj kući.

Vodja demokratske manjine u Senatu, Heri Rid, izjavio je da je pismo šamar ne samo Sjedinjenim Državama, već i njihovim saveznicima.

“Tokom godina predsedničkog mandata Džordža Buša mladjeg, Demokrate i ja lično nismo se slagali sa njegovom spoljnom politikom. Govorio sam o tome na ovom mestu mnogo puta. Znamo kakva je katastrofa bio rat u Iraku. Ali čak i na vrhuncu neslaganja sa predsednikom Bušom, senatskim demokratama nikada nije palo na pamet da pošalju pismo Sadamu Huseinu ili nekom drugom iračkom lideru u to vreme. Time bismo osramotili svog glavnokomandujućeg – Džordža Buša.”

U istom duhu, američki potpredsednik Džo Bajden, koji je bio senator 36 godina, izjavio je da pismo preti da podrije sposobnost budućih predsednika da postižu medjunarodne sporazume, i da je “ispod dostojanstva institucije prema kojoj gaji najdublje poštovanje”.

Portparol Bele kuće, Džoš Ernest, ocenio je da je pismo pokušaj “podmetanja klipova u točkove” u procesu osetljivih pregovora sa Iranom.

Za to vreme, u Iranu, obraćajući se najvišem verskom telu - Skupštini stručnjaka, ministar spoljnih poslova Džavad Zarif izjavio je da je pismo američkih zakonodavaca nediplomatski potez bez presedana, i da pokazuje da se Americi ne može verovati.

“To je propagandni trik koji nema nikakvu pravnu vrednost. On pokazuje zabrinutost jedne grupe. Sporazum još nije ni postignut a jedna grupa govori o njegovom sadržaju. U svakom slučaju, propagandni potez započeo je sa Netanjahuovim obraćanjem američkom Kongresu a ovo je njihov drugi trik. Žalosno je što postoji grupa koja se protivi postizanju dogovora. Naravno, mi inististramo na tome da, ukoliko postignemo dogovor, prava iranskog naroda budu zaštićena i sigurni smo da postoje načini da se to postigne.”

Zarif je ocenio da će, ako sledeća američka administracija poništi eventualni sporazum sa Iranom, to predstavljati “grubo kršenje medjunarodnog prava.”

XS
SM
MD
LG