Linkovi

Gordon: Beograd da prihvati realnost


Pomoćnik državnog sekretara SAD Filip Gordon
Pomoćnik državnog sekretara SAD Filip Gordon

U pododboru Predstavničkog doma za Evropu i Evroaziju danas je održan pretres o situaciji na Balkanu, na kojem je najviše bilo riječi o odnosima Srbije i Kosova, te problemimau Bosni i Hercegovini. U obraćanju članovima pododbora, pomoćnik državnog sekretara Fil Gordon ponovio je da je jasan cilj politike američke administracije integracija svih zemalja zapadnog Balkana u evroatlantske institucije što je, kako je ocijenio, najbolji način da se osigura dugoročan mir, stabilnost i prosperitet.

Govoreći o napretku postignutom u Srbiji, Gordon je rekao da Sjedinjene Države snažno podržavaju njene evropske aspiracije, ali da su saglasne sa evropskim partnerima da Beograd mora da prihvati realnost nezavisnog i multietničkog Kosova, u okvirima sadašnjih granica.

Naša poruka Srbiji je: Ohrabreni smo što vidimo da napredujete u pogledu vladavine prava, demokratije, borbe protiv korupcija i pitanja ratnih zločinaca. To su sve pozitivni koraci prema Evropskoj uniji. Teško je međutim zamisliti da se Evropskoj uniji pridruži zemlja koja aktivno finansira odvojene institucije u susjednoj državi i koja sa njom dijeli granice koje nisu regulisane, kontrolisane i priznate. To je poruka koju zajedno sa Evropskom unijom pokušavamo da prenesemo Srbiji”, naveo je Gordon.

Visoki zvaničnik Stejt Dipartmenta podsjetio je da su Sjedinjene Države jasno stavile do znanja da širom Kosova mora da postoji bezuslovna sloboda kretanja i istakao da Vašington očekuje od srpske vlade da u potpunosti sarađuje sa KFOR-om i Euleksom u hitnom uklanjanju blokada na putevima na sjeveru i osigura odgovarajuću kontrolu granica. Takođe je poručio da su podjela i zamjena teritorija neprihvatljiva rješenja.

Ukoliko se pokrene bilo koji od tih procesa, to nikako ne može da bude ograničeno na samo jednu graničnu liniju, niti se može okončati mirnim putem. Retorika, kojom se poziva na podjelu Kosova i dovodi u pitanje sposobnost ljudi različitih etničkih pripadnosti da žive zajedno, štetna je po regionalno pomirenje i u suprotnosti sa decenijski dugim naporima međunarodne zajednice da izvede region iz perioda brutalnih sukoba 1990-tih", istakao je Gordon.

XS
SM
MD
LG