Linkovi

Nastavak protesta, zapadne diplomate u Kijevu


Demonstranti na Trgu nezavisnosti u Kijevu, 5. decembra 2013.
Demonstranti na Trgu nezavisnosti u Kijevu, 5. decembra 2013.

Protesti se nastavljaju u Kijevu, gde su danas okupljene zapadne diplomate na sastanku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Hiljade ukrajinskih demonstranata nastavljaju svoje bdenje na ulicama Kijeva, u kojem su se okupile zapadne diplomate, koje učestvuju na sastanku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Demonstranti traže ostavku predsednika Viktora Janukoviča pošto je odbio da potpiše trgovinski sporazum sa Evropskom unijom. Nekoliko zapadnih zvaničnika danas su uputili izazov ukrajinskoj vladi da razmotri zabrinutosti demonstranata. Pomoćnica državnog sekretara Viktorija Nuland koja prisustvuje sastanku OEBS-a rekal je da je sada trenutak "da Ukrajina ispuni očekivanja svog naroda" ili ga razočara.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov odbacio je zapadne kritike na račun toga kako se ukrajinska vlada suočava sa protestima. Premijer Ukrajine Mikola Azarov rekao je na skup da je njegova vlada sprema za dijalog sa demonstrantima, dok se predsednik Janukovič nalazi u poseti Kini.

Tri bivša ukrajinska šefa države - Leonid Kravčuk, Leonid Kučma i Viktor Juščenko - juče su izdala zajedničko saopštenje u kojem su podržali anti-vladine proteste.
XS
SM
MD
LG