Linkovi

Umetnost izrade persijskih tepiha


Heris Rug
Heris Rug

Današnji iranski dizajneri tepiha, zbog velike konkurencije zemalja poput Kine, Indije i Turske, tradicionalnom izgledu žele da dodaju nove kreacije i moderne detalje

Tepih je jedan od nezamenljivih, ukrasnih i korisnih elemenata u svakom domu. Dobar i bogato dekorisan tepih je oduvek bio i stvar prestiža jer je odslikavao bogatstvo i moć njegovog vlasnika. Kroz istoriju Persije, a i u današnjem Iranu, izrada tepiha se smatra umetnošću poput slikarstva, arhitekture i grnčarstva.

Persijski tepisi su vekovima rađeni ručno, tradicionalnom tehnikom i karakterističnim, drevnim motivima. Portreti, cveće, vaze, drveće, ptice, životinje - motivi su koji ukrašavaju persijske tepihe. Međutim današnji iranski dizajneri tepiha, zbog velike konkurencije zemalja poput Kine, Indije i Turske, tom tradicionalnom izgledu žele da dodaju nove kreacije i moderne detalje pa eksperimentišu sa egzotičnim dizajnom i proučavaju novu tehhniku izrade.

U jednoj radionici u Teheranu, dizajner Mohsen Rašam Arabzadeh pri čvorovanju tepiha ubacuje svetleće niti koje stvaraju svetlosni efekat. Mohsen koji je od svog oca nasledio galeriju egzotičnih tepiha, koje je sam pravio, kaže da se u svetu tepiha dešavaju promene.

"U prošlosti šare na tepisima su bile simetrične sa puno cveća i tradicionalnih persijskih motiva. Kupci su navilki na taj dizajn, pa vlada uverenje da tepih, ako je persijski, mora da izgleda upravo tako. Niko do sada nije smislio nešto novo”.

Međutim Mohsenov brat Sejad, ubacivanjem kristalnih, svetlucavih vlakana, persijskim tepisima daje potpuno novi, izgled. tepih sa svetlećim efektima.

"Ovo je specijalno kristalno vlakno koje može da se učvori u bilo koji deo tepiha.”

Danas se puno toga radi kompjuterski. Boje se biraju i slažu kompjuterski, kompjuterski se oslikavaju potke i sve ide u korak sa vremenom. Međutim, u Teheranu postoji škola dizajna, u kojoj se uči kako da se obnovi i sačuva tradicionalni dizajn persijskih tepiha. Studenti proučavaju, razvijaju i obnavljaju radove majstora iz proteklih stoleća ručnim čvorovanjem tepiha i tkanjem ćilima.

Veoma obimno gradivo, jer tekovina izrade persijskih tepiha datira od pre 2500 godina. Moto škole je da su najfiniji i najlepši primerci uvek oni izrađeni ručno. Iako je Iran pod međunarodnim sankcijama, zbog svog spornog nuklearnog programa, to nije mnogo pogodilo industriju tepiha, kaže jedan prodavac.

Sankcije nisu uticale na izvoz tepiha, naprotiv ja mislim da je čak porastao. Od naših najvećih kupaca jedino Sjedinjene Države zabranjuju uvoz tepiha iz Irana."
XS
SM
MD
LG