Linkovi

Pentagon traži rešenja za Gvantanamo


Demonstranti ispred Bele kuće prilikom jednog od ranijih okupljanja na kojima je traženo zatvaranje pritvornog centra u Zalivu Gvantanamo
Demonstranti ispred Bele kuće prilikom jednog od ranijih okupljanja na kojima je traženo zatvaranje pritvornog centra u Zalivu Gvantanamo

Vojska analizira dva objekta - jedan u saveznoj državi Kanzas, a drugi u Čarlstonu, u Južnoj Karolini, ali je za premeštanjer zatvorenika neophodna i odluka Kongresa...

Portparol Pentagona izjavio je da sekretarijat za odbranu počinje da ispituje dva vojna objekta unutar SAD, kao potencijalna mesta na kojima bi mogli da budu držani zatvorenici koji se trenutno nalaze u pritvornom centru u Zalivu Gvantanamo na Kubi. Juče je počelo analiziranje objekta u Levenvortu, u saveznoj državi Kanzas, a nešto kasnije na red će doći i objekat u Čarlstonu, u Južnoj Karolini. Međutim, pronalaženje nove lokacije neće biti dovoljno vojsci da premesti zatvorenike, već da joj je neophodna i odluka Kongresa.

Prošle su godine od kada je predsednik Barak Obama obećao da će zatvoriti pritvorni centar u Zalivu Gvantanamo na Kubi, u kojem se i dalje nalazi 116 zatvorenika, uhvaćenih za vreme onoga što je prethodna američka administracija zvala "Ratom protiv terorizma".

Zvaničnici su najavili da će Pentagon svoj plan za zatvaranje ozloglašene ustanove predati Kongresu, kada se zakonodavci krajem meseca vrate sa letnje pauze.

Stejt department takođe ostaje posvećen zatvaranju pritvornog centra.

“Predsednik nije mogao da bude jasniji, od prvog dana na položaju stavio je do znanja da želi da zatvori Gvantanamo, da veruje da je to u interesu naše nacionalne bezbednosti, i to ostaje ogroman prioritet ove administracije”, rekao je predstavnik Državnog sekretarijata

Neki od zatvorenika kvalifikuju se za prebacivanje u druge zemlje, ali analitičari smatraju da je bilo kakav plan da se ostali zadrže negde na američkom tlu, veoma problematičan.

“Kongres je onemogućio praktično svaki pokušaj da se pojedinci iz Gvanatanama prebace u SAD“, kaže Geri Solis sa Univerziteta Džordž Vašington.

Trenutni zakoni onemogućavaju slanje zatvorenika u ustanove unutar SAD. Međutim, za desetine onih koji su proglašeni suviše opasnim da bi bili oslobođeni, i one koji se ne kvalifikuju za premeštaj, ni slanje u zatvoru u savezničkoj zemlji ne izgleda kao opcija.

“Koja saveznička zemlja bi pristala da preuzme ono što se pretvorilo u naš košmar? Sumnjam da bi neko ko je i sposoban da to učini, pristao na to”, smatra Solis.

S obzirom na analiziranje objekata unutar SAD, čini se da se Pentagon nada da će uspeti da ubedi Kongres da promeni zakon. Do tada, Gvantanamo će biti otvoren, ali pošto se radi o zatvoru, poenta je da kapija ostaje zatvorena.

XS
SM
MD
LG