Linkovi

SAD izdvajaju 750 miliona za borbu protiv ebole


Poručnik američke mornarice Hoze Garsija obavlja istraživanja na uzorcima virusa ebole u istraživačkom centru na Bušrod ostrvu u Liberiji, 6. oktobra 2014.
Poručnik američke mornarice Hoze Garsija obavlja istraživanja na uzorcima virusa ebole u istraživačkom centru na Bušrod ostrvu u Liberiji, 6. oktobra 2014.

Američka vojska saopštila je da će napori u borbi protiv epidemije ebole u Liberiji koštati 750 miliona dolara u narednih šest meseci.

General Dejvid Rodrigez, komandant američkih trupa u Africi, preneo je novinarima da je Pentagon prošle nedelje pustio u rad još dve mobilne laboratorije, čime je povećan kapacitet za brzo otkrivanje slučajeva ebole. On je izrazio uverenje da je 4,000 vojnika koji su trenutno rasporedjeni u okviru nastojanja da se suzbija ebola adekvatno obučeni da izbegnu infekciju.

Rodrigez je istakao da se medju vojnicima i vojnim kontraktorima nalaze inženjeri, specijalisti za medicinu i drugi stručnjaci koji će pružati podršku u logistici i obuci lokalnog zdravstvenog osoblja.

U Španiji, zvaničnici istražuju slučaj medicinske sestre zaražene virusom ebole. Lekari navode da je ona pomagala u lečenju dvojice španskih sveštenika – misionara – koji su preminuli prošle nedelje po povratku iz Liberije i Sijera Leonea. Ona je primljena u bolnicu u nedelju sa groznicom, a sada je u stabilnom stanju. Njen muž i drugi zdravstveni radnik koji je lečio misionare su stavljeni u karantin kao i jedan muškarac koji je nedavno doputovao u Španiju iz Nigerije.

Predsednik Obama juče je u Vašingtonu poručio da su šanse izbijanja epidemije ebole u SAD “ekstremno niske” ali je dodao da njegova administracija razmatra nove mere kako bi se sprečilo širenje virusa u zemlji.

MMF: Ekonomska šteta u Zapadnoj Africi

Stručnjaci Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke kažu da ebola nanosi štetu ekonomijama Sijera Leonea, Liberije i Gvineje, tri zemlje u kojima je skoro 3.500 hiljade osoba stradalo u epidemiji smrtonosnog virusa. MMF navodi da ebola izaziva "strahovite" ekonomske probleme u delovima Zapadne Afrike.

Procena je objavljena u okviru izveštaja o stanju globalne ekonomije, u kojem se navodi da bi desetine drugih zemalja iz oblasti podsaharske Afrike mogle da dostignu rast od 5,8 odsto u 2015. Zvaničnici Svetske banke smatraju da bi bolest, ukoliko se ne učini više na njenom suzbijanju, mogla da poremeti trgovinu, turizam i putovanja, čime bi se ekonomaska aktivnost u već krhkim ekonomijama najgore pogođenih zemalja smanjila za milijarde dolara.

XS
SM
MD
LG