Linkovi

Pripreme za ogromne rezove u Pentagonu


Sekretarijat za odbranu očekuje najveće smanjenje troškova: 46 milijardi dolara samo u narednih sedam meseci.

Američki Sekretarijat za odbranu se sprema za masivno kresanje troškova, budući da se približava 1. mart, do kojeg Bela kuća i Kongres treba da se dogovore o budžetu i preduprede automatsko smanjenje celog federalnog budžeta, poznato pod nazivom sekvestar.

Među ranim znacima teških vremena koje će doneti sekvestar: Pentagon je ovog meseca objavio da neće uputiti nosač aviona „Hari Truman“ u Persijski zaliv. Trenutak za masivno kresanje troškova je loš. U toku je promena vođstva u Pentagonu i po odlasku sekretara za odbranu Liona Panete nema sumnje da će njegov naslednik doći na budžetsko zamešateljstvo.

„Ako dođe do ovih kresanja, doći će i do ozbiljnog poremećaja vojnih programa i oštrog pada naše vojne pripravnosti. Već smo svi zajedno počeli da planiramo kako ćemo da radimo prema ovom scenariju, ali je isto tako jasno da nema dobrih opcija.“

Obuka vojnika i održavanje letelica i brodova će se odlagati ili suspendovati. Sekretarijat za odbranu očekuje najveća kresanja: 46 milijardi dolara samo u narednih sedam meseci. Paneta kaže da će šteta biti dalekosežna.

Poslaćemo na prinudni odmor do 800 hiljada civilnih službenika Sekretarijata za odbranu širom zemlje čak do 22 dana. Njihova plata bi mogla da se smanji za 20 odsto. Ne mislite li da će to uticati i na našu ekonomiju?“

Smanjenja zbog sekvestra dolaze povrh desetogodišnjeg programa štednje – u iznosu od gotovo 500 milijardi dolara – koji je najavljen ranije, ali još nije stupio na snagu. Zadatak za Panetinog naslednika će biti da vodi manju vojsku sa manje novca, uz sve veće pretnje - od Bliskog istoka do Afrike i Severne Koreje, podseća Antoni Kordesman, iz Centra za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu.

„Suštinski, to je štednja na sve strane, barem u početku, sve dok je Kongres ne prekine. I onda dolazi pitanje na koje niko ne zna odgovor – da li će biti rezolucije o nastavku rada? Da li će to biti nešto što će nas vratiti na prethodni nivo?“

Kraj kresanja troškova zavisi od toga kada će Bela kuća i Kongres da se dogovore o budžetu. U međuvremenu, bezbednosni stručnjaci i lideri Pentagona su zabrinuti zbog obima štete koju bi mogla da pretrpi nacionalna odbrana.
XS
SM
MD
LG