Linkovi

Rusija, ID među prioritetima Pentagona


Pentagon
Pentagon

Američki sekretar za odbranu Eš Karter izneo je prioritete Pentagona za budžet 2017. godine, među kojima su suprostavljanje ruskom uticaju i borba protiv Islamske države u Iraku i Siriji.

Predlog odbrambenog budžeta, u iznosu od 583 milijarde dolara, usredsređen je na pet izazova, ukljućujući suparništvo sa Rusijom i Kinom, regionalne pretnje koje dolaze iz Severne Koreje i Irana, te borba protiv terorizma.

Karter je danas poručio da su Rusija i Kina “najistaknutiji američki konkurenti”, te da predlog novog budžeta obuhvata i tekuće okretanje Aziji, kao i učetvorostručenje troškova za jačanje američkog vojnog statusa u Evropi.

Predsednik Barak Obama je u saopštenju naveo da bi povećanje budžeta za Evropu trebalo da pošalje jasnu poruku da će Amerika stajati čvrsto uz svoje saveznike ne samo u odbrani NATO teritorije već i zajedničkih principa međunarodnog prava i reda.

Obama je naveo da su od početka ruske agresije protiv Ukraijne, pre gotovo dve godine, Sjedinjene Države preduzele odlučne korake da obezbede svoje saveznike. U budžetu Pentagona traži se i 7,5 milijardi dolara za borbu protiv Islamske države, što je povećanje od 50 odsto u odnosu na prošlu godinu.

XS
SM
MD
LG