Linkovi

Obama: Nova strategija odbrane


Predsednik Barak Obama iznosi reviziju strategije odbrane u Pentagonu, 5. januara 2012.
Predsednik Barak Obama iznosi reviziju strategije odbrane u Pentagonu, 5. januara 2012.

Predsednik Barak Obama predstavio je novi odbrambeni plan Sjedinjenih Država koji podrazumeva značajne rezove vojnog budžeta. Pentagon se suočava sa rezovima u iznosu od najmanje 450 milijardi dolara, odnosno oko 8 odsto svog budžeta, u narednih deset godina. Predsednik je poručio da se, za američke snage, “ratna plima” povlači i da je vreme da se gleda ka budućnosti.

Predsednik je predstavio reviziju odrambene strategije u Pentagonu, a uz njega su bili sekretar za odbranu Lion Paneta i načelnik Združenog generalštaba, general Martin Dempsi. Obama je rekao da nova strategija podrazumeva veće američko vojno prisustvo u regionu Pacifika. On je dodao da će SAD ostati u stanju pripravnosti na Bliskom istoku i nastaviti da ulažu u saveznike kao što je NATO.

Predsednik je izjavio da nova strategija odbrane podrazumeva rasporedjivanje manjih konvencionalnih kopnenih snaga u budućnosti.

"Tačno je, naša vojska će biti manjeg obima, ail svet mora da zna: SAD će očuvati svoju vojnu superiornost oružanim snagama koje su pokretne, fleksibilne i spremne da odgovore na svaku moguću pretnju i vanrednu situaciju”, istakao je Obama.

Tim planom je označeno odstupanje od vojske sposobne da uporedo vodi dva rata. SAD bi bile spremne da vode jedan rat, ali i blokiraju agresivne akcije u drugim delovima sveta. Paneta je izjavio da će se smanjiti obim oružanih snaga i civilnog osoblja, kao i da će se odložiti nekoliko programa nabavke novog oružja.

U celini, Obama kaže da u budućnosti vojni budžet neće biti smanjivan.

"Važno je da svi Amerikanci imaju na umu – u proteklih 10 godina, od terorističkih napada 11. septembra, naš budžet za odbranu rastao je neverovatnim tempom. U narednih 10 godina, rast tog budžeta će se usporiti ali je činjenica da će on i dalje rasti – jer imamo globalne odgovornosti koje iziskuju naše liderstvo. Čvrsto veurjem, a mislim da će to razumeti i američki narod, da možemo da očuvamo snagu naše vojske i bezbednost naše zemlje sa budžetom za odbranu koji je i dalje veći od ukupnog budžeta narednih deset zemalja sa najvećim izdvajanjima za odbranu”, istakao je predsednik.


XS
SM
MD
LG