Linkovi

Pentagon o napadu u Bengaziju


Lion Paneta (desno) na jednom od sastanaka Obaminog kabineta u Beloj kući
Lion Paneta (desno) na jednom od sastanaka Obaminog kabineta u Beloj kući

Sekretar za odbranu Lion Paneta znao za napad na konzulat 50 minuta pošto je on počeo, a 30 minuta kasnije razgovarao sa predsednikom Obamom

Američki Sekretarijat za odbranu saopštio je da su najviši zvaničnici Pentagona saznali za napad na američki konzulat u Bengaziju 11. septembra ove godine, oko sat vremena pošto je započeo, ali da nisu imali mogućnost da mobilizuju pojačanje iz Evrope na evreme da bi sprečili smrt četvorice američkih službenika, među kojima je bio i ambasador Kris Stivens.

Sekretar za odbarnu Lion Paneta i njegov najviši vojni savetnik obavešteni su o napadu 50 minuta pošto je počeo, a Paneta i načelnik združenog generalštaba američkih oružanih snaga general Martin Dempsi, otišli su na ranije zakazani sastanak sa predsednikom Barakom Obamom manje od 30 minuta kasnije, i razmatrali potencijalne odgovore na razvoj situacije u Bengaziju, gde su ekstremisti opkolili i zapalili konzulat.

Pentagon je objavio ove podatke kako bi odgovorio na brojna pitanja u vezi sa napadom i smrću ambasadora, koji su se našli u centru pažnje tokom nedavne debate predsedničkih kandidata, kad je izazivač republikanski izazivač Mit Romni optužio predsednika Obamu da je slabo reagovao.

Sekretar za odbranu Paneta više puta je izjavio da nije bilo vojnog aviona ili vojnih jedinica u blizini bengazija, koji su mogli da stignu dovoljno brzo da spreče ono što se dogodilo.
XS
SM
MD
LG