Linkovi

Novi pokušaj da se ožive bliskoistočni pregovori


Američki državni sekretar Džon Keri dolazi na skup u Parizu
Američki državni sekretar Džon Keri dolazi na skup u Parizu

Državni sekretar Džon Keri, zajedno sa najvišim evropskim i arapskim diplomatama, ponovo je izrazio podršku za brzo, trajno i svobuhvatno rešenje izraelsko-palestinskog konflikta.

Dogovoreno rešenje je jedini način za postizanje trajnog mira, sa dve države, Izraelom i Palestinom, koje će živeti jedna pored druge u miru i bezbednosti, navodi se u zajedničkom saopštenju posle današnjeg sastanka u Parizu.

Učesnici su naglasili da status kvo nije održiv i istakli važnost da dve strane pokažu, politikom i akcijama, posvećenost rešenju o dve države u cilju izgradnje poverenja i stvaranja uslova za potpuno okončanje izraelske okupacije koja je počela 1967. godine. Otvarajući skup, predsednik Francuske Fransoa Oland pozvao je Izrael i Palestince da naprave hrabar izbor za mir.

“Bilo je veoma važno da budemo zajedno za ovu inicijativu. Ona ima samo jednu svrhu, mir na Bliskom Istoku. Inicijativa je važna i svi to osećaju. Postala je neophodna. To bi mogla da bude šansa za region ako, naravno, posao započet danas bude završen ozbiljno i sa odlučnošću. I to je ono što je želeo francuski minister spoljnih poslova Žan-Mark Ero.”

Oland je naglasio da bi međunarodne sile trebalo da imaju glavnu ulogu u omogućavanju mirovnog procesa ali da bi u osnovi, dve strane trebalo same da rešavaju svoje razlike. U međuvremenu, na Bliskom istoku, građani Jerusalima izražavaju oprezni optimizam.

Ne znam da li će se rešiti nešto definitivno, na samitu na kojem se okupilo toliko stranih lidera iz toliko evropskih zemalja, moraju da dođu do nekog zaključka. Ali veoma sam skeptičan da će se nešto od toga ostvariti.”

“Ne gajim neku nadu i ne mislim da će se mnogo rešiti. Svaka strana je veoma tvrdoglava u svom stavu i neće da popusti.”

XS
SM
MD
LG