Linkovi

Restoran nudi jelovnik "dobar za klimu"


Protest aktivista u Parizu
Protest aktivista u Parizu

Delegati na klimatskoj konferenciji u Parizu su imali priliku i da probaju jela koje je jedna organizacija promovisala kao “dobra za klimu

Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama održana je izvan Pariza, jedne od svjetskih gastronomskih prijestonica.

Paris je sinonim za dobru hranu, vino i provod. U restoranu L’epi Dipen (l’Epi Dupin), kuvar Fransoa Pasto želi da vaše jelo bude dobro i za klimu.

“Tri puta dnevno, možemo da uradimo nešto dobro za klimu, mijenjanjem načina na koji jedemo.”

Na Pastoovim jelovnicima se prije svega nalazi svježe, lokalno, sezonsko povrće.

Kvalitetnije je, bolje za vaše zdravlje i klimu, zato što nije prevalilo dug put.

Gostima se danas nudi…

“Žutenica, šargarepa, pita od povrća koje je iz okoline Pariza. Isti slučaj je i sa jabukama. Rekao bih da je oko 90 odsto povrća iz okoline Pariza.”

Na jelovniku “Dobro za klimu” manje je mesa, u čiju proizvodnju se ulaže mnogo resursa, naročito kada je riječ o junetini.​

Junad jede mnogo i uništavamo puno šuma da bi uzgajali hranu za njih.”

Međutim, cilj nije da se u potpunosti uklone određeni proizvodi iz ishrane, kaže Pasto.

“Važno je reći da jesti hranu koja je dobra za klimu, ne znači kažnjavanje, već uživanje u onome što jedete.”

Glavni sastojak jela je povrće, a Pasto zatim dodaje meso.

“Veoma su srećni što mogu da probraju različite vrste povrća i da uz to jedu malo mesa ili ribe.

Prije početka konferencije o klimatskim promjenama, Pasto je osnovao organizaciju za promovisanje jelovnika koje je nazvao “Dobri za klimu”.Stručnjak za klimu Aleksandar Mejbek radi za Organizaciju Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu.​

Jedna od najtežih stvari je promijeniti stavove potrošača. Najgori način da se to uradi je da im kažete da ne mogu da rade nešto ili da ih lišavate stvari. Jedan od najboljih je da vrednujete drugačiji način ishrane.”

Francuska ministarka za životnu sredinu Segolen Rojal je na marginama konferencija uručila nagradu Fransoa Pastou za njegove napora da pokaže da dobra hrana može da bude i dobra za klimu.

XS
SM
MD
LG