Linkovi

Papa u Poljskoj: Rat interesa a ne religija


Papa Franja u Krakovu se vozio javnim prevozom na putu ka mestu održavanja Svetskog dana mladih
Papa Franja u Krakovu se vozio javnim prevozom na putu ka mestu održavanja Svetskog dana mladih

Dolazak pape Franje u Poljsku na obilježavanje Svjetskog dana mladih nije dogadjaj samo za katolički svijet - papine poruke, posebno nakon ubistva sveštenika na sjeveru Francuske i sve češćih terorističkih napada, su poruke za cijeli svijet: ovo nije rat religija, već rat za prevlast, resurse, moć i novac, poručio je papa dolazeći u Krakov.

Čini se da su danas poruke razuma potrebnije nego ikada ranije, u vrijeme kada raste nacionalizam, ksenofobija, kada teroristi tzv. "Islamske države" napadaju nedužne ljude širom Evrope, Amerike i cijelog svijeta. Posebno kada one dolaze od strane takvih autoriteta kao što je papa Franjo. Dolazeći na proslavu Svjetskog dana mladih katolika u poljski grad Krakov, a u svjetlu posljednjeg teroristickog napada, ubistva katoličkog sveštenika na sjeveru Francuske, papa Franjo je izjavio kako je svijet u ratu:

" Da budem jasan, kada govorim o ratu, govorim o stvarnom ratu. Ne o ratu religija, već o ratu interesa. Ratu za novac, ratu za prirodna bogatstva, ratu za dominaciju nad ljudima. Takav je ovaj rat. Ko god misli da govorim o religijskom ratu, griješi. Sve religije žele mir, drugi žele rat."

Papina poruka je odjeknula svijetom u pravo vrijeme, vrijeme koje obilježava dramatičan pad tolerancije a snažan porast polarizacije. I sama Poljska čije društvo naglo skreće udesno, u sve žešćoj svadji sa evropskim institucijama zbog kontroverznih zakona nove konzervativne vlasti kojima dokida slobode medija i nezavisnost sudstva, te upornog odbijanja da primi sirijske izbjeglice, dobra je adresa za papinu poruku.

Mediji u toj zemlji su pred papin dolazak naglašeno hladno komentarisali razliku izmedju njima teško prihvatljivih liberalnih stavova pape Franje i " njihovog pravog pape i Poljaka", Ivana Pavla Drugog. Međutim, duboko katolička Poljska je ipak odala dužno poštovanje gostu iz Vatikana, čije poruke razuma prelaze granice religije i obraćaju se svim ljudima na planeti...

XS
SM
MD
LG