Linkovi

Papa održao misu na polupraznom stadionu u Tbilisiju


Papa Franja drži misu na stadionu u Tbilisiju u Gruziji
Papa Franja drži misu na stadionu u Tbilisiju u Gruziji

Papa Franja je održao misu pod vedrim nebom u Gruziji, dok nastavlja svoju mirovnu misiju u regionu Kavkaza, rastrzanom izmedju Rusije i Zapada.

Obraćajući se vernicima iz gruzijske male katoličke zajednice, papa je ponudio "utehu" koja je potrebna ljudima dok se nose sa previranjima u svom životu.

Papina publika bila je jedna od najmanjih ikada vidjenih na nekoj od papinih misa na otvorenom, u njegovih 16 poseta stranim zemljama do sada. Organizatori su se nadali mnogo većoj posećenosti od oko 3.000 ljudi koji su prisustvovali misi na stadijumu sa kapacitetom od 25.000 gledalaca u glavnom gradu Gruzije.

Dva dana pre papinog dolaska, patrijarh Gruzijske pravoslavne crkve, Ilija, saopštio je da pravoslavni vernici ne mogu da prisustvuju katoličkim misama zbog razlika u doktrini koje potiču od raskola 1054. godine.

Papa se sastao sa patrijarhom Ilijom po dolasku u Tbilisi a za večeras je planiran još jedan susret.

U petak, papa Franja je pozvao na "mirnu koegzistenciju" u bivšem sovjetskom regionu na početku svoje trodnevne turneje tokom koje će posetiti Azerbejdžan samo nekoliko meseci pošto je posetio njegovog najvećeg rivala - Jeremeniju.

Franja je takodje govorio o potrebi da se izbeglice vrate svojim kućama i pozvao na poštovanje nacionalnog suvereniteta, a da nije upotrebio reč "okupacija", govoreći o ruskoj intervenciji u Gruziji.

Od kada je papa Franja izabran 2013. godine, Vatikan je ulagao iskrene napore da unapredi odnose sa pravoslavnim hrišćanima, kojih u svetu ima oko 250 miliona. Ranije ove godine, održao je istorijski sastanak sa Kirilom, patrijarhom Ruske pravoslavne crkve. Gruzijska pravoslavna crkva je jedna od konzervativnijih u pravoslavnom svetu.

XS
SM
MD
LG