Linkovi

Papa u sinagogi osudio nasilje


Papa Franja tokom molitve u Velikoj sinagogi u Rimu
Papa Franja tokom molitve u Velikoj sinagogi u Rimu

Papa Franja molio se juče u Velikoj sinagogi u Rimu, što je njegova prva poseta jednoj jevrejskoj sinagogi od kada je postao poglavar rimokatoličke crkve.

Papa je tom prilikom osudio nasilje koje se sprovodi u ime religije.

“Konflikti, ratovi, nasilje i nepravde otvaraju duboke rane u ljudskom rodu što nas poziva da jačamo svoju predanost miru i pravdi. Nasilje čoveka nad čovekom je u neskladu sa bilo kojom verom vrednom svog imena, posebno sa tri velike monoteističke religije - judaizmom, hrišćanstvom i islamom.”

Papa Franja je takođe odao poštu svim preživelima Holokausta, prisutnim na jučerašnjoj službi, rekavši im da “njihove patnje, njihove muke i njihove suze nikada neće biti zaboravljene”.

Poglavar Rimokatoličke crkve je posetom Velikoj sinagogi sledio primer svojih prethodnika, Pape Jovana Pavla II i Pape Benedikta XVI. To je deo daljih nastojanja Vatikana da se poboljšaju veze između jevreja i katolika.

Sve je počelo 1965. kada je Vatikan zvanično proglasio da jevreji nisu odgovorni za smrt Isusa Hrista. Tim proglašenjem se takođe apelovalo za širi međuverski dijalog, koji je doveo do uspostavljanja diplomatskih odnosa između Vatikana i Izraela 1993. godine.

I mada neki jevreji insistiraju da se Vatikan ne oglašava dovoljno glasno i da je učinio malo u cilju sprečavanja nacističkog Holokausta, eksperti navode da je papa Pijus XII u tajnosti za vreme Drugog svetskog spasao hiljade jevrejskih života.

XS
SM
MD
LG