Linkovi

Lion Paneta u poseti Izraelu


Američki sekretar za odbranu Lion Paneta i izraelski ministar odbrane Ehud Barak
Američki sekretar za odbranu Lion Paneta i izraelski ministar odbrane Ehud Barak

Posle susreta sa izraelskim ministrom odbrane, Ehudom Barakom u Tel Avivu, Paneta je rekao da dve zemlje gaje „vrlo blisko prijateljstvo.“

Sjedinjene Države i Izrael čine sve za uspostavljanje „što snažnije odbrane“ i zaštite za obe zemlje, rekao je američki sekretar za odbranu Leon Paneta na početku današnjih sastanaka sa izraelskim liderima. Posle današnjeg susreta sa izraelskim ministrom odbrane, Ehudom Barakom u Tel Avivu, Paneta je rekao da dve zemlje gaje „vrlo blisko prijateljstvo.“

U susretu sa novinarima, Paneta je istakao da će dalji razgovori biti usredsređeni na opasnost koju iranski nuklearni program predstavlja za Izrael i SAD, kao i o načinima reagovanja na to.

Sekretar za odbranu Leon Paneta

„Nastojanje da odrede šta ide u prilog njihovog nacionalnog interesa je nešto što mogu da odluče samo Izraelci. A što se tiče budućih rezervnih i hipotetičnih planova, mislim da ne treba da spekulišemo o tome šta hoćemo a šta nećemo da učinimo. Nadam se da ćemo sarađivati, s obzirom da imamo zajednički cilj, odnosno da želimo da sprečimo Iran u sticanju nuklearnog oružja,“ rekao je šef Pentagona.

Paneta je negirao izveštaje o tome da će na sastancima biti razmotreni potencijalni planovi za napade na iranske nuklearne instalacije, dodajući da treba iskoristiti sve druge opcije pre razmišljanja o vojnoj akciji.

Tokom posete Izraelu Paneta će razgovarati i sa premijerom Benjaminom Netanjahuom i predsednikom Šimon Peresom.

Paneta je doputovao u Izrael posle posete Egiptu gde se sastao sa novoizabranim egipatskim predsednikm Mohamedom Morsijem. Za Morsija je rekao da je „nezavisna ličnost“, uprkos povezanosti sa konzervativnim Muslimanskim bratstvom, ističući takođe da je novi egipatski lider privržen demokratskim reformama. A američko-egipatske odnose je nazvao stubom regionalne stabilnosti na Bliskom Istoku u poslednjih 30 godina.
XS
SM
MD
LG