Linkovi

Palestinci ne odustaju od plana o državnosti


Izraelski ministar odbrane Ehud Barak i palestinski premijer Salam Fajad
Izraelski ministar odbrane Ehud Barak i palestinski premijer Salam Fajad

Visoki izraelski i palestinski funkcioneri razgovarali su uoči podnošenja predloga za proglašenje palestinske države na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja počinje sutra. U međuvremenu, visoke diplomate SAD i Evropske Unije još pokušavaju da spreče diplomatski duel koji bi mogao da potopi ionako slabe izglede za postizanje bliskoistočnog mirovnog sporazuma.

Palestinski premijer Salam Fajad i izraelski ministar odbrane Ehud Barak, vodili su juče u Njujorku razgovore, posle kojih je Fajad rekao da su razmotrena bezbednosna pitanja kao i sposobnost Palestinske uprave da vlada, izvestila je novinska agencija Frans pres.

Prema oceni Svetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i Ujedinjenih nacija, Palestinska uprava – koja vlada Zapadnom obalom – spremna je da upravlja svojom zemljom.

„Tokom ove nedelje bi trebalo da se usmerimo na unapređivanje palestinske državnosti i obnavljanje pregovora, jer bi nam to omogućilo da udružimo odlučnu međunarodnu podršku Palestinske državnosti sa ponovnim otpočinjanjem i oživljavanjem obnovljenih mirovnih pregovora“, rekao je bivši britanski premijer Toni Bler.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je saopštila da je juče sa visokom predstavnicom Evropske unije, Ketrin Ešton, vodila razgovore o, kako se izrazila, „putu napred“ i takođe zatražila obnavljanje mirovnih pregovora. Međutim, Hilari Klinton nije rekla da li su posrednici u pomenutim razgovorima postigli bilo kakav napredak. Sličan apel je posle jučerašnjeg sastanka uputila i grupa glavnih donatora palestinske vlasti.

„Pregovori se ne vode, niti se traže rešenja za konačan status. Stoga, poruka sa ovog sastanke jeste da postoji hitna potreba, kako mi donatori to vidimo, da se nastave politički pregovori da bismo mogli da krenemo prema toj viziji Izraela i Palestine koji žive jedan pored drugog u dve države“, rekao je Gar Štore, ministar inostranih poslova Norveške.

Zamenik izraelskog ministra inostranih poslova Deni Ajalon je rekao da bi buduća ekonomska pomoć Izraela mogla da bude „teško i bespovratno“ kompromitovana, ukoliko Palestinci nastave da traže prizanje nezavisnosti u Ujedinjenim nacijama.

„Ukoliko Palestinci ne budu učinili napor i ne budu sa nama pregovarali iskreno, ozbiljno, uz uzajamno poštovanje, o svim pitanjima, nećemo moći da nađemo rešenje. Prema tome, obraćanje Ujedinjenim nacijama u stvari znači odustajanje od odgovornosti, tako da pozivam palestinsko vođstvo da pre svega ne izneveri svoj narod, ali to isto tražim od svih ostalih naroda u regionu i šire“, rekao je Ajalon.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je saopštio da će uprkos oštrom protivljenju SAD i Izraela, do kraja nedelje podneti zahtev za priznanje nezavisne Palestine i njenog punopravnog članstva u Ujedinjenim Nacijama.

XS
SM
MD
LG