Linkovi

Doček Abasu u Ramali


Palestinski predsednik Mahmud Abas, oduševljeno dočekan u Ramali po povratku iz Njujorka, 25, septembar, 2011.
Palestinski predsednik Mahmud Abas, oduševljeno dočekan u Ramali po povratku iz Njujorka, 25, septembar, 2011.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je hiljadama Palestinaca koji su ga dočekali u Ramali na Zapadnoj obali, rekao da je posle istorijskog podnošenja zahteva Ujedinjenim nacijama za priznanje palestinske državnosti, počelo „palestinsko proleće“.

Abasu je na povratku iz Njujorka priređen oduševljen doček. U Njujorku, on je uprkos traženju Sjedinjnih Država i Izraela da odustane od zahteva za dobijanje državnosti, zvanično zatražio od Saveta bezbednosti Svetske organizacije da prizna državu Palestinu. Bliskoistočni mirovni kvartet, u kojem su Sjedinjene Države, Ujedinjene nacije, Evropska unija i Rusija, zatražio je od Izraelaca i Palestinaca da u roku od mesec dana obnove mirovne razgovore i do kraja godine sklope sporazum.

Izraelski ministar inostranih poslova Avigdor Liberman je danas izjavio da podržava plan Kvarteta i poziva Palestince da ne traže izgovor da ne sednu za pregovarački sto. Palestinski ministar inostranih poslova Rijad al-Malki, juče je izjavio da je nova inicijativa za nastavk razgovora sa Izraelom nedovoljna, jer ne sadrži zahtev za zamrzavanje izgradnje izraelskih naselja na okupiranim teritorijama.

On je rekao da je inicijativa nedovoljna i zbog toga što ne predviđa izraelsko povlačenje na granice koje su važile pre izraelske okupacije palestinskih teritorija 1967.

XS
SM
MD
LG