Linkovi

Palestinci: Nemoguć mir sa jevrejskim doseljenicima


Ulaz u četvrt unutar jevrejskog naselja Kirjat Arba u Hebronu.
Ulaz u četvrt unutar jevrejskog naselja Kirjat Arba u Hebronu.

Jedan od najvećih problema u pregovorima Izraelaca i Palestinaca pod američkim pokroviteljstvom, jeste spor oko više od stotinu izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali. Palestinci kažu da ta naselja onemogućuju formiranje celovite palestinske države i prete da će prekinuti pregovore ako Izrael ne produži privremeni prekid izgradnje koji ističe 26. septembra.

Palestinski stanovnici u okolini Hebrona – poprištu čestih sukoba dve zajednice – traže više od zamrzavanja gradnje – oni zahtevaju potpuni odlazak jevrejskih naseljenika.

Šetnja je juatrnji ritual Badera Muhameda Džabarija, čija kuća se nekoliko generacija nalazi pored jevrejskog naselja Kirijat Arba. Zbog izraelskih bezbednosnih mera, on svoj automobil ne može da doveze do kuće, tako da mora ručno da nosi gorivo i bakaluk.

Ima mnogo prepreka. Kad moramo da donosimo kući stvari, naročito noću, ili kad nosimo dete u bolnicu. Nevolje ne prestaju od zore do kraja dana“, priča Palestinac Džabari.

Kuća koja generacijama pripada porodici Džabari nalazi se pored jevrejskog naselja Kirjat Arba u Hebronu.
Kuća koja generacijama pripada porodici Džabari nalazi se pored jevrejskog naselja Kirjat Arba u Hebronu.

Džabari živi u okolini Hebrona preko puta ulaza u četvrt, koja je deo naselja Kirijat Arba. On je na liniji fronta sukoba Palestinaca koji su tu živeli stotinama godina i jevrejskih naseljenika koji se tu nastanjuju nekoliko proteklih decenija.
Područje Hebrona je poprište čestih sučeljavanja dve zajednice.

Izraelski vojnici kažu da je ograničenje prolaza palestinskih vozila posledica napada arapskih stanovnika i na jevrejske naseljenike i na izraelske vojnike koji ih štite. Za Džabarija i ostale meštane, izraelske patrole znače svakodnevno uznemiravanje i patnje.

Dok nam je Džabari davao izjavu pred kamerom, izraelski čuvar iz Kirijat Arbe je prekinuo intervju i zatražio lična dokumenta.

Čuvar se lažno predstavio kao pripadnik granične policije. Njegov pretpostavljeni je kasnije demantovao da se čuvar predstavljao kao policajac. On je objasnio da pripadnici obezbeđenja redovno traže dokumenta svih koji predstavljaju opasnost za naseljenike – unutar ili izvan naselja.

Bader Muhamed Džabari kaže da nikada nije ugrožavao naseljenike. Dodaje da je neprekidno tražio od Izraelaca dozvolu da priđe kolima do svog imanja, ali je uvek odbijan. On kaže da je sa ovdašnjim naseljenicima – mir nemoguć.

Oni i ne misle o mirnom životu, tako da ljudi ne mogu ni da razmišljaju o životu sa njima u miru. Rešenje je da se naseljenici obavezno vrate u Izrael i da mi živimo na teritoriji pod Palestinskom upravom. To znači da mora da dođe do odvajanja.“

Za sada, on će nastaviti život pod restrikcijama koje su uveli Izraelci. Kaže da mu je jedina nada da palestinsko vođstvo na sadašnjim pregovorima ne odstupi od zahteva da se otarasi naselja.

XS
SM
MD
LG