Linkovi

Palestinci traže članstvo u MKS


Palestinski predsednik Mahmud Abas na proslavi 50. godišnjice osnivanja pokreta Fatah, u Ramali, 31. decembra 2014.
Palestinski predsednik Mahmud Abas na proslavi 50. godišnjice osnivanja pokreta Fatah, u Ramali, 31. decembra 2014.

Palestinski predsednik Mahmud Abas potpisao je palestinski zahtev za članstvom u Medjunarodnom krivičnom sudu, preduzimajući novi potez protiv Izraela dan pošto je palestinski zahtev za priznanjem državnosti doživeo neuspeh u Savetu bezbednosti UN.

Taj potez bi otvorio put da MKS preuzme nadležnost nad procesuiranjem mogućih zločina počinjenih na palestinskim teritorijama i istraži postupke izraelskih i palestinskih lidera tokom krvavog konflikta.

15-člani Savet bezbednosti UN juče je glasao protiv nacrta rezolucije kojom se od Izraela zahteva povlačenje sa palestinskih teritorija. Rezolucija nije dobila neophodnih devet glasova, budući da su SAD i Australija glasale protiv, osam članica je glasalo za a pet, uključujući Britaniju, bilo je uzdržano.

Američki ambasdor u UN, Samanta Pauer, objasnila je američko glasanje protiv rezolucije, ističući da izraelsko-palestinski mir može da proistekne samo iz “teških odluka i kompromisa” a da rezolucija ne bi dve strane pibližila rešenju o dve države. Palestinski izaslanik Rijad Mansur je kritikovao glasanje, ističući da je Savet bezbednosti omanuo u izvršavanju svojih obaveza.

XS
SM
MD
LG