Linkovi

Pala Vlada Kosova, slede izbori


Čestitke pojedinih poslanika posle izglasavanja nepoverenja Vladi Kosova
Čestitke pojedinih poslanika posle izglasavanja nepoverenja Vladi Kosova

Poslanici Skupštine Kosova izglasali su nepoverenje vladi Ise Mustafe. Predsednik Kosova Hašim Tači potpisao je dekret o raspuštanju parlamenta, a vanredni parlamentarni izbori biće održani u narednih 45 dana.

Za rušenje Vlade Kosova glasalo je 78 poslanika, protiv je bilo 34, a tri poslanika su ostala uzdržana. Pre glasanja, zasedanje kosovskog parlamenta obeležila je višečasovna rasprava uglavnom poslanika dve najveće vladajuće strane Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova, čiji su poslanici glasali za nepoverenje vladi. Oni su se međusobno optuživali za vladine neuspehe.

"Predlog o nepoverenju je došao zato što imamo zastoj u zemlji, imamo stotinu hiljada gradjana zbog teških uslova i mnogih problema. Mladi gledaju sednicu zato što su očekivali da putuju, očekivali smo vojsku, znamo da smo imali tešku situaciju u skupštini, imali smo slike koje niko nije želeo da vidi", rekao je poslanik Demokratske partije Kosova Zenun Pajaziti.

Premijer Kosova i lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa rekao je da zahtev opozicije nema osnovu i naglasio da se slabo upravljanje ranijih vlada želi pripisati aktuelnoj.

"Peticija ima za cilj destabilizaciju zemlje i cilj je sakrivanje koruptivnih afera od ranije. Mi smo zemlja koja ima najviše uspeha u borbi protiv ekstremizma, migracije, i korupcije. Imamo pet novih priznanja, dobili smo telefonski kod i zakoni se sprovode na celoj teritoriji Kosova. Ova vlada je izvršila mnoge reforme, nasledili smo dugove od ranije ali smo ispunili obaveze i povećali budžet, otpisali smo dugove ali imali budžetsku stabilnost. Postali smo deo mnogih organizacija.To govori o kredibilitetu ove vlade", kazao je Mustafa.

Za nepoverenje Vladi glasali su i poslanici Srpske liste. Poslanik Nenad Rašić za Glas Amerike kaže da je ova Vlada trebalo odavno da padne jer ako je kazao nije uradila ništa u korist Srba na Kosovu.

“Videli smo da što je Vlada duže trajala sve više štete je nanosila Srbima. Kad kažem to, samo ću vam dati onaj poslednji primer od pre nekoliko meseci kad je novi ministar imenovan u Ministarstvu za lokalnu samoupravu. Šta je tamo zatekao? Zatekao je od 3, 5 miliona budžeta godišnje, da je 3, 2 miliona potrošeno, što znači da neko planski urušava institucije koje vode Srbi i koje bi trebalo neki benifit da donesu Srbima”, rekao je Rašić.

Zahtev za nepoverenje vladi podneli su poslanici opozicije, a podržan je i od strane nekoliko poslanika Srpske liste i Demokratske partije Kosova.

“Danas je 78 poslanika odlučilo u korist nacije. Ova vlada je na kraju završila. Ova anarhija će biti upamćena po bledilu. Idemo na izbore i nadam se da će biti demokratski, slobodni i bez napetosti i destabilizacije. Ova vlada nije uspela u svim segmentima, čak i u donošenju odluka oko zdravstva i obrazovanja. Nadamo se da će promene uskoro doći“, rekao je nakon sednice poslanik Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj.

Nakon zvanične informacije iz Skupštine Kosova o padu vlade, predsednik Kosova Hašim Tači potpisao je dekret o raspuštanju parlamenta. Očekuje se da već sutra Tači potpiše ukaz o zakazivanju prevremenih parlamentarnih izbora koji će najverovatnije biti održani 11. ili 18. juna.

XS
SM
MD
LG