Linkovi

Zanimanje - čistač zlatne prašine


Pakistanski zlatar Muhamad Džaved izradjuje zlatni nakid u Karačiju.
Pakistanski zlatar Muhamad Džaved izradjuje zlatni nakid u Karačiju.

Iza sveta blještavih zlatara u Pakistanu živi drugi svet ispirača i čistača, koji takođe zavise od trgovine tim plemenitim metalom.

U Pakistanu se približava sezona venčanja što je istovremeno udarni period za trgovce zlatom i zlatnim nakitom. Na zlatnoj pijaci u Ravalpindiju jedan čovek izdržava svoju porodicu korišćenjem prastare tehnologije ispiranja zlatnih zrnaca.

U bazaru Sarafa, u Ravalpindiju, trgovci i kupci cenjkaju se oko zlatnih predmeta koji će uskoro krasiti neku nevestu ili nekog mladoženju.

Ali iza tog sveta blještavih kujundžijskih radnji živi drugi svet ispirača i čistača, koji takođe zavise od trgovine tim plemenitim metalom.

U procesu obrade zlata neminovno se stvara zlatna prašina čija dragocena zrnca padaju na pod, na ćilime i tepihe prodavnica, pa se čak mogu naći i u uličnoj prašini.
Svakoga dana u zoru čistač Absalom dolazi sa svojim sinovima da bi detaljno počistili podove.

“Dolazim u šest ujutro i čistim do 12. Čistim prolaze između prodavnica, čistim tepihe, a ponekad i odvodne cevi. Dnevno zaradim sedam do devet dolara”, kaže Absalom.

Svakog trećeg dana Absalom započinje komplikovan proces izdvajanja zlata koje kasnije prodaje trgovcima. Najpre se odvajaju krupniji otpaci, a onda sve sitniji.

Par kilograma isprane prljavštine se zagrevaju i natapaju kiselinom za rastvaranje bakra i drugih sastojaka koja oslobađa zagušljivi narandžasti dim štipajući oči i nozdrve.

“Sada ću da dodam vodu i zlato će se nataložiti na dnu bez ikakvih drugih metala”, objašnjava Absalom.

Kada se mešavima ohladi Absalom je prebira prstima oslanjajući se na vid i iskustvo. U sledećoj fazi koristi živu, čiju čistoću ispituje na sopstvenom dlanu. Absalom kaže da živa privlači i sakuplja zlato u mali grumen. On kaže da zna da je živa opasna, ali da mu je neophodna u poslu. Deci ne dajem da rade sa njom, kaže on.

Kada procedi mešavinu kroz krpicu dobija grumenčić prekriven živom.

“Opasno je ali ne ostajem dugo u radionici. Imamo ventilator koji izbacuje isparenja napolje. Trudimo se da ne boravimo dugo ovde”.

Grumenčić stavlja u zemljanu posudu u koju dodaje beli prašak za koji kaže da je tajna. Posle nekoliko minuta provedenih u primitivnoj peći zlatni grumenčić je spreman za prodaju.

Trgovci pažljivo proveravaju čistoću zlatnog grumenja. Absalomov grumen ima 590 miligrama, za šta će dobiti nešto više od 25 dolara. Njegova trodnevna zarada gotovo je dvostruko veća od zarade fizičkog radnika. Absalom je zadovoljan.

“Šta bih drugo mogao da radim. Ovo sam naučio i zahvalan sam na tome. Nema druge profesije koja bi mi donela veću zaradu. Kao fizički radnik radio bih osam sati za pet dolara”, kaže Absalom.

Ali čak i na ovom poslu konkurencija je velika. Svakoga dana oko 200 čistača opseda bazar Sarafa, u Ravalpindiju, tragajući za svakim zrncetom dragocene zlatne prašine.
XS
SM
MD
LG