Linkovi

Uhapšeni zbog pomoći CIA-i?


Direktor CIA-e Lion Paneta razgovarao sa pakistanskim funkcionerima o hapšenju vojnih oficira
Direktor CIA-e Lion Paneta razgovarao sa pakistanskim funkcionerima o hapšenju vojnih oficira

Pakistanska vojska odbacila je izveštaj da je jedan od njenih oficira priveden, jer je pomogao Sjedinjenim Državama da pronađu i ubiju Osama bin Laden kao "lažan i potpuno neosnovan".

Predstavnik pakistanske vojske general major Atar Abas demantovao je priču koju je prvi objavio dnevnik "Njujork tajms", ali je jedan drugi zvaničnik priznao da je bilo hapšenja u vezi sa akcijom američkih sopecijalaca u Abotabadu, 2. maja, kada je Bin Laden ubijen.

Brigadni general Sajed Azmat Ali izjavio je za "Glas Amerike" da je nekoliko ljudi privedeno, ali je odbio da govori o optubama zbog kojih su lišeni slobode.

"Njujork tajms" je u današnjem izdanju objavio članak u kome tvrdi da je pakistanska obaveštajna agencija uhapsila petoricu Pakistanaca, koji su pružali informacije američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji, uoči napada na kompleks u kojem se krio Bin Laden i da je jedan od njih major pakistanske vojske, koji je snimio automobilske tablice kola koja su dolazila u posetu bin Ladenu.

Američki funkcioneri izjavili su za Tajms da je direktor Centralne obaveštajne agencije, Lion Paneta, pokrenuo pitanje pritvaranja saradnika CIA u razgovorima sa vojnim i obaveštajnim funckionerima Pakistana, tokom prošlonedeljne posete toj zemlji.

U medjuvremenu, pakistanski obaveštajni zvaničnici tvrde da je u napadu američkim bespilotnim letelicama u plemenskom regionu na severozapadu zemlje ubijeno najmanje 15 ekstremista. U dva napada pogođeni su ekstremistički kompleks i vozilo u blizini grada Vane u Južnom Vaziristanu, duž granice sa Avganistanom, dok je meta trećeg napada bila u obližnjem Severnom Vaziristanu.

XS
SM
MD
LG